Фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Узеїра Абдуллаєва перевели в медсанчастину СІЗО – дружина

Новини
Узеїр Абдуллаєв Фото: Facebook Осман Арифм

В окупованому Криму заарештованого фігуранта сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Узеїра Абдуллаєва, у якого різко погіршився стан здоров’я, в понеділок, 30 квітня перевели в медсанчастину СІЗО Сімферополя.

Про це на засіданні громадського об’єднання «Кримська солідарність» повідомила дружина Узеїра Фера Абдуллаєва, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Крим.Реаліі.

«Я тільки що приїхала з СІЗО, де члени ГНК (Громадської спостережної комісії – ред.) наполягли на тому, щоб зайти до Узеїра. Їм це вдалося. За результатами їх відвідування, чоловіка перевели в медсанчастину СІЗО», – розповіла Абдуллаєва.

Кримський адвокат Джеміль Тємішев подав заяву в «прокуратуру Криму» з вимогою вжити негайних заходів для надання медичної допомоги його підзахисному Узеїру Абдулаєву і вжити заходів прокурорського реагування на дії співробітників СІЗО Сімферополя, де його утримують.

«Узеїр Абдуллаєв в дуже великій біді. Його життю загрожує реальна небезпека. Я зараз в прокуратурі РК здаю заяву черговому прокурору», – написав Тємішев на своїй сторінці Facebook.

За інформацією адвоката, у Абдуллаєва має місце тромбофлебіт вен нижніх і верхніх кінцівок, трофічна поразку гомілки, абсцес гомілки і передпліччя, септицемія. «Стан загрожує відривом тромбу і генералізованим сепсисом», – написав він у своїй заяві в «прокуратуру».

Раніше МЗС України зажадало від Росії допустити українських лікарів до Узеїра Абдулаєва.

«У СІЗО Сімферополя в критичному стані знаходиться незаконно затриманий Узеїр Абдуллаєв. Час пішов на години. Вимагаємо допустити українських лікарів», – написала в мікроблозі Twitter речник МЗС Мар’яна Беца.

Як повідомлялось, в Криму в утримуваного в СІЗО Сімферополя фігуранта сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Узеїра Абдуллаєва різко погіршився стан здоров’я.

Нагадаємо, 12 жовтня 2016 року в мікрорайонах Кам’янка і Строгонівка під Сімферополем було проведено обшуки в будинках кримських татар, після чого за підозрою в зв’язках із забороненою в РФ організацією «Хізб ут-Тахрір» російським силовиками було затримано 5 мусульман: Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв , Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов і Рустем Ісмаїлов.

11 квітня 2018 року «Верховний суд Республіки Крим» продовжив до 11 червня арешт фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Теймуру Абдулаєву, Узеїру Абдулаєву, Емілю Джемаденову, Айдеру Саледінову і Рустему Ісмаїлову.