Чийгоз відповідатиме у Меджлісі за взаємодію із родичами політв’язнів у Криму – Чубаров

Новини
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз Фото: investigator.org.ua

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз відповідатиме у Меджлісі за взаємодію із родичами і адвокатами політв’язнів, незаконно утримуваних у окупованому Росією Криму.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook голова Меджлісу, народний депутат Рефат Чубаров, передає Центр журналістських розслідувань.

«Взаємодія з родичами політв’язнів Криму, незалежно від їх національності, а також з їх адвокатами з усіх питань, пов’язаних з їх захистом, в Меджлісі кримськотатарського народу покладена на заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза», – написав Чубаров.

Він пояснив, що це рішення було прийнято після того, як стало відомо про критичний стан кримського татарина, політв’язня Узеїра Абдуллаєва, який вмирав в СІЗО Сімферополя через ненадання йому необхідної медичної допомоги.

«Опускаючи всю хронологію дій, вжитих різними людьми в Києві, Сімферополі та Москві, можна сказати, що загроза смерті Узеїра минула і зараз він знаходиться під контролем лікарів», – зазначив голова Меджлісу

За його словами, уникнути непоправного вдалося завдяки багатьом залученим до порятунку Абдуллаєва людям.

«У той же час, ледь не трапилося з мовчазної згоди російської окупаційної влади вбивство одного з політв’язнів – кримських татар, запобігти якому вдалося завдяки терміновим заходам, вжитим спільно Меджлісом кримськотатарського народу, адвокатами та правозахисниками, спонукало нас кардинально проаналізувати усталену систему правового захисту політичних в’язнів у тимчасово окупованому Криму», – вказав Чубаров.

Він підкреслив, що здоров’я і життя політв’язнів не можуть бути залежні лише від людських або професійних якостей адвоката. «І навпаки, можливості навіть самого досвідченого і порядного адвоката повинні бути посилені його постійною взаємодією з рідними і близькими політв’язня, так само як і з Меджлісом кримськотатарського народу», – додав голова Меджлісу.

Саме тому, зазначив Чубаров, було прийнято рішення покласти на Ахтема Чийгоза взаємодію з родичами і адвокатами політв’язнів в Криму.

Голова Меджлісу також опублікував для звернень контактні дані Ахтема Чийгоза:

Тел. : +380 63 777 03 07
Фейсбук – https://www.facebook.com/profile.php?id=100023388014832

Крім того Чубаров вказав і свої контактні дані для звернень співвітчизників:

Фейсбук – https://www.facebook.com/dogrujol
Email: [email protected]

«Від імені Меджлісу кримськотатарського народу ще дякую всім, хто не залишається байдужим до долі політв’язнів Криму і їх сімей», – написав Чубаров.

Як повідомлялось, в Криму в утримуваного в СІЗО Сімферополя фігуранта сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Узеїра Абдуллаєва різко погіршився стан здоров’я. За інформацією адвоката Джеміля Тємішева, у Абдуллаєва має місце тромбофлебіт вен нижніх і верхніх кінцівок, трофічна поразку гомілки, абсцес гомілки і передпліччя, септицемія. Його стан загрожує відривом тромбу і генералізованим сепсисом. 30 квітня Абдуллаєва змогли відвідати члени Громадської спостережної комісії, після чого його перевели в медсанчастину СІЗО.