ФСБ намагається звинуватити кримськотатарського підприємця Веліляєва у фінансуванні «тероризму» – Чубаров

Новини
Кримськотатарський бізнесмен і меценат Ресуль Веліляєв Фото: chobanzade.org

ФСБ РФ намагається звинуватити кримськотатарського підприємця Ресуля Веліляєва в діяльності щодо фінансування «терористичних екстремістських організацій».

Про це заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, передає Центр журналістських розслідувань.

«Нам відомо, що ФСБ намагається звинуватити Ресуля Веліляєва нібито в діяльності щодо фінансування терористичних, екстремістських організацій. Таким чином хочуть знищити коло кримськотатарських підприємців, які, незважаючи на всі форми тиску, залишаються звичайними людьми. Вони не виходять на площі, не протестують проти окупації… але вони і не кланяються, вони не підспівують окупантам, не підтримують їх фейкові заходи», – зазначив Чубаров.

За його словами, справа проти Ресуля Веліляєва і інших людей з його команди – це початок більш загрозливих процесів щодо всього кримськотатарського народу.

«Формальним приводом, щоб «закрити» Ресуля Веліляєва і Алі Бариева є те, що вони нібито порушили ч.2 ст. 238 КК Росії, яка говорить про відповідальність за збереження і реалізацію недоброякісних продуктів або термін зберігання яких закінчився і т. д. Виходить, за статтею, яка не відноситься до тяжких злочинів, коли немає наслідків таких дій для конкретної людини або людей, ФСБ прийшла в магазини з нібито простроченими продуктами, схопила підприємців і повезла в СІЗО Лефортово», – заявив політик.

Як повідомлялося, 26 квітня в Криму російські силовики провели обшуки в магазинах кримської торговельної мережі «Гузель» і ТОВ «Фірма «Кримопт» в Білогірську, які належать кримськотатарському підприємцю Ресулю Веліляєву. 

Також пройшли обшуки в будинках Алі Барієва (директор ТОВ «Фірма «Кримопт»), Асана Барієва та родичів Ресуля Веліляєва  – Ремзі Веліляєва, Екрема Веліляєва, Зєри Веліляєвої, а також їх дорослих дітей, які проживають окремо. 

Затриманих після обшуків у Білогірську Ресуля Веліляєва і Алі Барієва російські силовики вивезли з окупованого Криму. Ресуль Веліляєв заарештований судом Москви на 2 місяці. Його утримують у московському СІЗО Лефортово. При цьому головне «правопорушення» Веліляєва полягає лише в тому, що в одному з магазинів торгової мережі, яка йому належить, нібито були знайдені прострочені продукти, 

Ресуль Веліляєв – відомий кримськотатарський меценат. У 2003 році він створив Благодійний фонд імені Бекіра Чобан-заде, який надає стипендії обдарованим дітям, спонсорував Республіканський конкурс «Юний віртуоз», надає допомогу школам і лікарні Білогірського району.