ДПСУ перевірить інформацію про візити Табачника в окупований Крим – Слободян

Новини
Михайло Табачник, Сімферопольський район Криму, 27 травня 2016 р Фото: Facebook Михаил Табачник

Державна прикордонна служба України перевірить, за яким паспортом і коли український бізнесмен Михайло Табачник (брат екс-міністра освіти України Дмитра Табачника, якого в 2015 році СБУ оголосила в розшук), перетинав адмінкордон з окупованим Кримом.

Про це Олег Слободян, радник голови Державної прикордонної служби України, повідомив в ефірі програми Питання національної безпеки (проект Центру журналістських розслідувань), коментуючи дані журналістського розслідування «Табачник-молочник», за якими Михайло Табачник не завжди відвідував окупований Крим законно.

Так, за інформацією журналістів бізнесмен двічі у 2016 році, ймовірно, порушив Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї: він був у Криму у травні, про що свідчать фото у соцмережах, але пункти пропуску на межі з Кримом не проходив, а у серпні заїхав до Криму через КПВВ «Каланчак», а повернувся до Києва рейсом із Батумі.  

Відповідаючи на питання, чому прикордонники не відреагували у останньому випадку, Олег Слободян пообіцяв, що за даним фактом буде здійснена перевірка. 

«У межах компетенції ми перевіримо і подивимося, попри те, що це був 2016-ий рік. Але якщо він виїжджав  і заїжджав за українським паспортом, то до Криму він заїжджав, швидше за все, за внутрішнім паспортом, тобто інформація в базу даних вносилася про внутрішній паспорт. А прилітав (із Батумі – ред.) він по закордонному паспорту. І просто могло не відбутися співставлення цих двох документів», – сказав Слободян.

За чинним законодавством, за порушення Порядку в’їзду/виїзду на тимчасово окуповану територію громадян України можна притягнути лише до адміністративної відповідальності, і прикордонники ні в якому разі не можуть не впустити його на територію України.

Олег Слободян, речник Держприкордонслужби України, фото: investigator.org.ua

«Максимум, що могло бути, це те, що ми могли скласти протокол про адміністративне порушення, і суд міг притягнути його до адміністративної відповідальності. Тобто тут можливі нюанси. І це не обов’язково говорить про те, що прикордонник десь проявив халатність, хоча це не виключено, ми цю інформацію перевіримо обов’язково. Я вам повідомлю про це», – сказав Слободян.

Як писав Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Табачник-молочник» про молочний бізнес Михайла Табачника в Криму і Росії, з 2015 року Михайло Табачник перетинав КПВВ на адмінкордоні з Кримом п’ять разів.

Сам Михайло Табачник повідомив, він відвідував анексований півострів кілька разів через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Чонгар».

«На територію Криму кілька разів в’їжджав через контрольний пункт пропуску Чонгар. Іноді переходив пішки. Завжди туди і назад через один і той же пункт пропуску. У паспортах є відповідні відмітки», – написав Табачник в месенджері Facebook.

В той же час, за даними Центру журналістських розслідувань, Михайло Табачник відвідував Крим через КПВВ «Каланчак». Крім того, під час останнього законного відвідування півострова, Табачник 5 серпня 2016 року в’їхав на анексовану територію через КПВВ «Каланчак», але повернувся до Києва авіарейсом з Батумі.

Також в соцмережі Facebook розміщено фотографії, на яких зображений Михайло Табачник в Криму. Знімки датовані 27 і 28 травня 2016 року. У ці дні, за даними розслідування,  Табачник не проходив контрольні пункти на межі з Кримом.

Михайло Табачник, Дмитро Табачник, Андрій Деміров, Єркін Шукурлаєв 28 травня 2016 року, Фото: Андрій Деміров, Facebook

Брат Михайла Табачника, екс-міністр освіти Дмитро Табачник перебуває в списку санкцій ЄС, в 2015 році СБУ оголосила його в розшук. Йому інкримінують заволодіння держмайном вартістю 35 млн гривень, яке знаходилося на балансі підприємств і організацій, підпорядкованих Міносвіти, на користь компаній, пов’язаних з його братом.