Путін 15 травня візьме участь у відкритті автодорожньої частини Керченського мосту

Новини
Будівництво Керченського мосту Фото: most.life

Президент РФ Володимир Путін у вівторок, 15 травня, візьме участь у відкритті автодорожньої частини Керченського мосту, який з’єднав материкову частину Росії з окупованим Кримом. При цьому по мосту буде дозволено рух лише легкового та громадського транспорту. Відкриття вантажного авторуху, як і залізничної частини мосту перенесено на кінець 2019 року.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби Кремля.

«15 травня Володимир Путін візьме участь у відкритті автодорожньої частини Кримського моста. Глава держави ознайомиться з готовністю Єдиного центру управління дорожнім рухом та всіх експлуатаційних служб до роботи транспортного переходу через Керченську протоку», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму буде запущено 16 травня.

У той же час вантажний автотранспорт, щоб потрапити в Крим з Росії і назад, як і раніше буде змушений використовувати Керченську поромну переправу.

Нагадаємо, уряд РФ своїм розпорядженням відклав на 19 місяців – до 1 грудня 2019 року – термін закінчення робіт щодо забезпечення транспортної безпеки Керченського мосту. Як вказується в документі, яким вносяться зміни до розпорядження уряду від 26 січня 2017 року, роботи щодо забезпечення транспортної безпеки і оснащення відповідними технічними засобами транспортного переходу через Керченську протоку мають бути завершені до 1 грудня 2019 року. Раніше планувалося, що відповідні роботи на автодорожній частині мосту мають бути завершені 30 квітня 2018 року, на залізничній частині – до 1 грудня 2019 року.

Як повідомлялось, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Вартість мосту в процесі його проектування та будівництва зросла до 240 млрд рублів. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» мільярдера Аркадія Ротенберга.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

В травні 2017 року прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки в Азовському і Чорному морях через будівництво РФ моста в Керченській протоці. 29 вересня 2017 року президент України доручив підготувати позов до РФ в зв’язку з негативними екологічними наслідками від будівництва Керченського мосту.