Підозрюваного в держзраді Вишинського перевезли в Херсон для обрання запобіжного заходу

Новини
Керівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський Фото: РИА Новости Украина

Підозрюваного в державній зраді керівника інформресурсу «РІА Новини Україна», громадянина України Кирила Вишинського перевезли в ІТТ Херсона, де міський суд обере йому запобіжний захід. Слідство буде клопотати про арешт Вишинського.

Про це повідомила прес-секретар прокуратури АРК Тетяна Тихончик в ефірі телеканалу «112 Україна», передає Центр журналістських розслідувань.

«Підозрюваний вже знаходиться в Херсоні в ізоляторі тимчасового тримання. Оскільки орган досудового розслідування, а саме Головне управління СБУ в АРК і Севастополі знаходиться в Херсоні, тому і обрання запобіжного заходу буде відбуватись в Херсонському міському суді. Сьогодні протягом дня до суду буде скероване клопотання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», – сказала Тихончик.

Він додала, що оскільки Вишинський був затриманий 15 травня о 19:10, то термін його тимчасового тримання під вартою закінчується о 7:10 18 травня.

«Відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодексу у нас є 2 дні для доставки його до суду. Ми думаємо, що це буде завтра», – зазначила Тихончик.

Як повідомлялось, 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РІА Новини Україна».

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив, що громадянин України Кирило Вишинський отримав від РФ завдання про проведення підривних інформаційних акцій в Криму, а пізніше з підтримки так званих «ЛНР/ДНР» на Донбасі. За його словами, Вишинським був заснований ряд юридичних осіб, в тому числі ТОВ «Інтерселект», яке діє під брендом «РИА Новости Украина» для приховування російських джерел фінансування ресурсу і його зв’язку з московським офісом МІА «Росія сьогодні». ТОВ «Інтерселект» уклало договір про співробітництво з компанією зі столиці Сербії Белграда, яка щомісяця перераховувала кошти, які надходили з РФ, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським.

В ході проведення обшуків у Вишинсього був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».

Увечері 15 травня Вишинському було повідомлено про підозру у державній зраді. Його затримали.