Активісти оголосили збір коштів для сім’ї засудженого в Криму українця Мовенко

Новини
Ігор Мовенко Фото: Facebook Александра Ефименко

Українські активісти організували збір коштів для допомоги родині українця Ігоря Мовенко, якого в окупованому Криму «Гагарінський райсуд» Севастополя засудив на два роки ув’язнення в колонії загального режиму.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook кримська журналістка Олена Лисенко, зраджує Центр журналістських розслідувань.

«Нашого українського патріота Ігоря Мовенко в Севастополі незаконно і несправедливо засудили на 2 роки і 4 травня кинули за ґрати. У Ігоря є дружина Валентина і дочка шкільного віку. Ігор був головним годувальником у родині, яка живе в Севастополі на знімній квартирі. Валя працює, але грошей не вистачає. Крім всіх витрат, Валентині необхідно передавати Ігорю посилки в СІЗО, так як є ту баланду, яку там дають, неможливо», – написала Лисенко.

Вона закликала всіх небайдужих допомогти родині Мовенко у важкий для них час.

Для допомоги Ігорю Мовенко і його сім’ї на ім’я Валентини Мовенко відкриті гаманці WebMoney:
U932225895370 (в гривнях)
R984052905112 (в рублях)
Z820230793025 (в доларах США)
E482512409457 (в євро)

Жителі Криму можуть перерахувати гроші на QIWI гаманець, зареєстрований на номер телефону: +79789897773

Нагадаємо, 7 вересня 2016 року в Севастополі Ігоря Мовенка побили за розміщену на рамі його велосипеда символіку батальйону «Азов». Медики діагностували у активіста відкриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом основи черепа, перелом щелепи, закритий перелом кісток носа, контузію очного яблука та інші травми. Нападник виявився співробітником поліції. Однак справу за побиття українця тоді не відкрили.

Замість цього 22 вересня «Гагарінський райсуд» Севастополя оштрафував Ігоря Мовенка на 2 тис. рублів «за поширення нацистської символіки».

16 грудня силовики затримали українського активіста, відвезли в ФСБ, де побили, вимагаючи щоб він зізнався в «екстремізмі». Потім вдома у Мовенка провели обшук і вилучили комп’ютерну техніку.

26 жовтня 2017 року в Севастополі ФСБ вручила Мовенку постанову про притягнення в якості обвинуваченого за ч.2 ст.280 КК РФ (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності). Росфінмоніторинг вніс його в російський список екстремістів і терористів.

4 травня 2018 року «Гагарінський райсуд» Севастополя засудив Ігоря Мовенка до двох років позбавлення волі в колонії загального режиму, хоча обвинувачення запросило умовний термін. Активіста відвезли в СІЗО Сімферополя прямо із залу «суду», у нього не було з собою ніяких особистих речей.