Олег Сенцов готовий голодувати до фатального кінця – адвокат

Новини
Олег Сенцов Фото: ТАСС

Незаконно засуджений на території РФ український кінорежисер, кримчанин Олег Сенцов готовий голодувати до фатального результату, якщо його умови не будуть виконані.

Про це на прес-конференції в понеділок, 21 травня, повідомив його адвокат Дмитро Дінзе, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Українські новини».

«Він сказав, що буде голодувати до кінця, можливо до фатального кінця. Знаючи Олега, будучи його адвокатом, він для себе визначив досить такий серйозний крок. Я йому пропонував юридично вирішити це питання. Олег сказав, що не вірить ні в яке правосуддя. найближчим часом я спробую в черговий раз його відвідати», – заявив адвокат.

Адвокат зазначив, що зараз Сенцов поміщений в «безпечне місце», де він міститься один.

«За регламентом покладається ізолювання такого ув’язненого, який оголосив голодування. Його помістили в окрему камеру в окремому «безпечному місці», називається так куди поміщають, там засуджений міститься один, без будь-яких зовнішніх контактів», – сказав він.

Адвокат Дмитро Дінзе і Олег Сенцов в суді, 2015 рік, фото: Радіо Свобода

Дінзе також додав, що середній термін, під час якого людина може продовжувати голодування, становить 2 місяці і може коригуватися в залежності від, наприклад, наявності хронічних хвороб.

25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ). У жовтні 2017 року стало відомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ), відому під назвою «Білий ведмідь».

14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.