Олександра Кольченко в колонії змушують прийняти громадянство РФ – мати

Новини
Олександр Кольченко Фото: RFE/RL

Українського політв’язня, кримчанина Олександра Кольченко, який 31 травня оголосив голодування в російській виправній колонії з вимогою звільнити з ув’язнення Олега Сенцова, змушують прийняти громадянство РФ і шантажують батьками, які залишилися в окупованому Криму.

Про це виданню Крим.Реаліі розповіла мати політв’язня Лариса Кольченко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Примушують прийняти російське громадянство. Спочатку розмова починається з того, «як погано в Україні і як добре в Росії», потім починається відкритий шантаж, розповідають про те, що «у тебе батьки в Криму залишилися», що треба б якось прийняти громадянство … А потім в відкриту хочуть, щоб він підписав паспорт», – сказала Лариса Кольченко.

На її думку, розрахунок йде на те, що коли Олександр Кольченко прийме російське громадянство, Україна ніяк не зможе вплинути на його звільнення.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Олександр Кольченко утримується у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

31 травня 2018 року Олександра Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити з ув’язнення українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня розпочав голодування у колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ) з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів, утримуваних в російських в’язницях і колоніях.