САП зібрала докази проти мера Одеси щодо заволодіння бюджетними коштами

Новини
Мер Одеси Геннадій Труханов Фото: odessit.ua

Прокурори Спеціальної антикорупційної прокуратури вирішили, що зібрали достатньо доказів для обвинувачення Одеського міського голови Геннадія Труханова та службовців Одеської міської ради у у заволодінні коштами міського бюджету в особливо великих розмірах.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на сторінку САП у Facebook.

За даними прокурорів САП, мер Одеси, службовці міськради та інші особи заволділи коштами міського буджету шляхом придбання за завідомо завищеною ціною приміщень колишнього заводу «Краян» в місті Одесі.

«В ході слідства встановлено, що ціна будівель, яка була вказана у звіті про оцінку, замовленому керівником ТОВ «Девелопмент Еліт» як продавцем, методика проведення оцінки була поставлена під сумнів одним із департаментів Одеської міської ради, у зв’язку з чим проект рішення про придбання приміщення за ціною 185 млн. грн. було завізовано «із зауваженнями», які викладені окремим документом», – сказано у повідомленні САП.

У прокуратурі зауважують, що вказану будівлю менш ніж за два місяці до прийняття рішення Одеською міською радою про купівлю за 185 млн. грн. було придбано іншою фірмою лише за 4 млн. грн. та внесено до статутного капіталу ТОВ «Девелопмент Еліт».

Попри ці факти, мер Одеси та його заступник під час погоджувальної ради та на  позачерговій сесії міської ради надали депутатам завідомо неправдиву інформацію про надання згоди на купівлю приміщення, а не про його купівлю за конкретною ціною. Крім того, депутатів дезинформували щодо готовності приміщення до використання та наявності в ньому ремонту. Також необхідність купівлі приміщення пояснювали реалізацією фіктивного проекту «Європейська мерія».

Завод «Краян» в Одесі Фото: wikimapia.org

«У підсумку приміщення таки було придбано саме за 185 млн. грн. (за вдвічі вищою ціною, встановленою в ході розслідування), проте предмет злочину – кошти в сумі 185 млн. грн. були вчасно арештовані судом за клопотаннями антикорупційних органів», – сказано у поідомленні САП.

Детективи Національного антикорупційного бюро України відкрили матеріали досудового розслідування  вісьмом підозрюваним та їхнім захисникам для ознайомлення.

У 2016 році Одеська міська рада придбала приміщення колишнього заводу «Краян», за версією слідства, значно переплативши за нього.

14 лютого 2018 року Геннадія Труханова та його заступника Павла Вугельмана затримали в аеропорту «Бориспіль»: мер Одеси прилетів з Варшави, а його заступник прибув з Ізраїлю. Всього повідомлялося про 8 підозрюваних у справі, 6 з яких були затримані, ще двоє перебували в розшуку.

15 лютого 2018 року суд відпустив Труханова та Вугельмана на поруки: за міського голову поручився нардеп від БПП Дмитро Голубов, а за його заступника – нардепи Олександр Пресман і Юрій Мірошниченко.

26 лютого 2018 року Апеляційний суд Києва підтвердив запобіжний захід Труханову. 

27 березня Солом’янський районний суд Києва залишив мера Одеси Геннадія Труханова на посаді.