У Криму оцінили збитки від посухи

Новини
ipulsar.net

Збиток від посухи в окупованому Криму оцінили в більш ніж 160 млн рублів.

Про це повідомив «міністр сільського господарства» півострова Андрій Рюмшин, передає Центр журналістських розслідувань.

«Чотири райони зони надзвичайної ситуації прогнозують збиток більш 164 млн рублів. Загальна площа постраждалих від посухи посівів склала близько 18 тисяч гектарів», – цитує Рюмшина прес-служба окупаційного «уряду».

За даними відомства, такий стан озимих в Криму обумовлено сухий без опадів восени, що не дозволила в оптимальні агротехнічні терміни провести сівбу озимих, і теплою, з незначними опадами, взимку.

У міністерстві уточнили, що найбільш значної шкоди зазнав Первомайський район.

За оцінками «влади», кримські аграрії в 2018 році зберуть 800 тисяч тонн зернових, що удвічі менше, ніж у минулому році.

Напередодні в Червоногвардійському, Нижньогірському, Первомайському, а також Радянському районах окупованого Криму ввели режим надзвичайної ситуації через посуху.

Нагадаємо, після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.

«Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.

На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.

У листопаді 2016 року повідомлялося, що в Криму продовжують стрімко міліти штучні самонаповнювані водосховища, що ставить під сумнів подальше водопостачання жителів півострова.

За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.

18 серпня 2017 року «міністр сільського господарства Криму» Андрій Рюмшин повідомив, що в трьох районах півострова засолилась питна вода в підземних водосховищах, які почали активно використовуватися, після того як Україна в 2014 році перекрила Північно-Кримський канал.