Відмова Кремля помилувати Сенцова не означає припинення боротьби – генсек Ради Європи

Новини
Олег Сенцов Фото: ТАСС

Рада Європи продовжить свою роботу зі звільнення українських політв’язнів в РФ, і бачить одним з методів деескалації конфлікту між Україною і Росією – обмін ув’язненими з обох сторін.

Про це заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд на літній сесії ПАРЄ в Страсбурзі, повідомляє Центр журналістських розслідувань з сиилкой на Укрінформ.

«Мені здається, що настав час передати обом сторонам наступні тези: що необхідно припинити ескалацію напруженості, і одним з методів деескалації було б звільнення ув’язнених і надалі – обмін ув’язненими. У першу чергу, це питання я піднімав (в ході візиту в Москву – ред.) в зв’язку з паном Сенцовим, але також говорив про ситуацію щодо всіх інших ув’язнених по обидва боки. Я буду продовжувати цю роботу», – сказав він.

При цьому Ягланд зауважив, що нічого не знає про відмову Кремля на його прохання про помилування Сенцова, але навіть в цьому випадку здаватися він не збирається.

«Я не збираюся здаватися. Тому що мені здається дуже важливим, щоб обидві сторони робили зусилля для зниження напруженості, щоб припинити будь-яку форму військових дій, будь то на словах або за допомогою зброї, або гібридної війни», – сказав генсек.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання президенту РФ Володимиру Путіну помилувати українського режисера Олега Сенцова, який міститься в російській в’язниці і голодує вже 44 дні.

Суддя Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) прийняв рішення про інформаційний запит до російської сторони щодо стану здоров’я засудженого українського режисера Олега Сенцова, строк отримання інформації – до 27 червня.