«Влада» Криму продала вкрадені в України санаторії «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер» екс-головкому Ракетних військ РФ

Новини
Палац санаторію «Дюльбер», селище Кореїз, Велика Ялта Фото: crimee.com.ua

«Влада» окупованого Криму продала на аукціоні за 1,5 млрд руб акції санаторіїв «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер», вкрадених в України в ході «націоналізації по-кримськи» після анексії півострова. Всі здравниці купила фірма зі статутним капіталом в 12,5 тис руб, зареєстрована в Сімферополі в листопаді 2014 року, засновником якої є генерал-полковник Володимир Зарицький, колишній командувач Ракетних військ і артилерії РФ.

Аукціон з продажу санаторіїв відбувся 3 липня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію «міністерства майнових і земельних відносин Республіки Крим».

Як вказується, 100% акцій АТ «Санаторій «Місхор» були продані за 380,26 млн руб, 100% акцій АТ «Санаторій «Ай-Петрі» – за 416,43 млн руб, 100% акцій АТ «Санаторій «Дюльбер» – за 702,76 млн руб.

Як заявила «заступник міністра» Оксана Лахіна, рішення кримської «влади» про продаж трьох санаторіїв, розташованих в унікальних місцях Криму, викликано тим, «що високий рівень зносу вказаних здравниць вимагає значних інвестицій».

Договори купівлі-продажу акцій з переможцем аукціону повинні бути укладені протягом п’яти робочих днів. Право власності на придбані акції перейде до покупця після їх повної оплати.

Переможцем всіх аукціонів стало ТОВ «Керуюча компанія інфраструктурних проектів». Компанія зареєстровано 25 листопада 2014 року в Сімферополі, по вул. Севастопольська, д. 41/2. Директор – Самсонов Євген Олександрович, засновник – Зарицький Володимир Миколайович. Розмір статутного капіталу – 12,5 тис руб. Основним видом економічної діяльності ТОВ «УКІП» вказано «будівництво житлових і нежитлових будівель».

Генерал-полковник Володимир Зарицький командував Ракетними військами та артилерією Сухопутних військ РФ у 2001-2008 роках. 

Екс-командувач Ракетних військ і артилерії РФ Володимир Зарицький

Ця ж компанія незаконно  отримала землю вкраденого санаторію «Перлина» у Гаспрі, поруч із Ластівчиним гніздом для будівництва п’ятизіркового готелю.

Аукціон з продажу санаторіїв «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер» Фото: mzem.rk.gov.ru

Нагадаємо, до окупації Криму клінічні санаторії «Ай-Петрі» (площа 5,7 га) та «Місхор» (3 га) належали профспілкової організації ПАТ «Укрпрофоздоровниця», санаторій «Дюльбер» (22,3 га) – управлінню справами Верховної Ради України. Після анексії півострова Росією здравниці «націоналізували» і передали у відання «міністерства курортів і туризму Криму». На їх базі були створені державні унітарні підприємства.

В 2015 році «владі» Криму не вдалося продати віджаті у України санаторії на Південному березі.

30 жовтня 2017 року так званий «Госсовєт Республіки Крим» схвалив продаж на торгах акцій санаторіїв «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер».

За підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.

Прокуратура АРК призначила судово-економічну експертизу, щоб встановити розмір збитку, який був заподіяний незаконним захопленням державного майна в окупованому Росією Криму. Її результати будуть використані в якості доказів, як в національних судах, так і Міжнародному кримінальному суді.