За Україною зареєстровано право власності на майно чотирьох санаторіїв у Криму – прокуратура АРК

Новини
Санаторій «Ай-Петрі», селище Місхор, Велика Ялта Фото: rabochie.spb.ru

За Україною відповідно з рішеннями судів попередніх років зареєстровано право власності на об’єкти нерухомого майна чотирьох санаторіїв оздоровчого призначення в окупованому Криму: «Україна», «Орлине гніздо», «Золотий пляж» та «Ай-Петрі». Останній окупанти «продали» 3 липня фірмі, засновником якої є колишній командувач Ракетних військ і артилерії РФ Володимир Зарицький.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратура АРК.

«Прокуратурою Автономної Республіки Крим вживаються заходи щодо контролю за виконанням судових рішень, постановлених за позовами органів прокуратури автономії до тимчасової окупації півострову Крим Російською Федерацією, а також відновленими на материковій частині України втраченими судовими провадженнями. Так, рішеннями судів минулих років визнано право власності за державою в особі Фонду державного майна України на об’єкти нерухомого майна чотирьох санаторіїв оздоровчого призначення: «Україна», «Ай-Петрі», «Орлине гніздо», «Золотий пляж». Їх загальна площа складає близько 11 000 кв. м.», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прокуратурі АРК, з метою повного та фактично виконання судових рішень, відомості про право державної власності на майно чотирьох кримських санаторіїв в особі Фонду державного майна України, внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

«В умовах перехідного правосуддя необхідною умовою якісної роботи правоохоронних органів є не тільки фіксація порушень окупаційними органами влади норм міжнародного гуманітарного права, але й захист порушених інтересів держави на материковій частині України. Виконання судових рішень, як заключний етап юрисдикційної діяльності, є найважливішим чинником для досягнення поставленої мети», – заявив прокурор АРК Гюндуз Мамедов.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, з 2011 року ПрАТ «Санаторій «Золотий пляж», що входить до групи «Енергетичний стандарт» українського олігарха Костянтина Григоришина, судилося за визнання за собою права власності на майно колишнього однойменного санаторію (смт Курпати, Велика Ялта). Санаторій «Золотий пляж» раніше належав ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», у 2011 році право власності було визнано за державою.

9 вересня 2011 Господарський суд Криму визнав недійсним договір купівлі-продажу лікувальних корпусів санаторію «Орлине гніздо» загальною площею понад 883 кв. м, укладений між ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок «Укрпрофоздоровниця» і ТОВ «Фірма «Поліпак». Лікувальні корпуси санаторію суд зобов’язав повернути державі.

До окупації Криму клінічний санаторій «Ай-Петрі» (площа 5,7 га) та санаторій «Україна» належали профспілковій організації ПАТ «Укрпрофоздоровниця».

Розташований в селищі Гаспра санаторій «Україна» після «націоналізації» кримської «владою» став «державним унітарним підприємством Республіки Крим». У 2015 році був перейменований в санаторій «Родіна».

Нагадаємо, 3 липня 2018 року «влада» окупованого Криму продала на аукціоні за 1,5 млрд руб акції санаторіїв «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер», вкрадених в України в ході «націоналізації по-кримськи» після анексії півострова. Всі здравниці купила фірма зі статутним капіталом в 12,5 тис руб, зареєстрована в Сімферополі в листопаді 2014 року, засновником якої є генерал-полковник Володимир Зарицький, колишній командувач Ракетних військ і артилерії РФ.

За підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.