У Криму окупанти проводять обшук в будинку фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір»

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму в селі Верхня Кутузовка під Алуштою співробітники ФСБ проводять обшук в будинку Мусліма Алієва – фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», яка зараз розглядається в Північно-Кавказькому військовому окружному суді в російському Ростові-на-Дону. Його дочку Гульсум Алієву звинувачують в «розпалювання ненависті або ворожнечі» за пости в соцмережі.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«У будинку Мусліма Алієва на даний момент знаходяться співробітники ФСБ», – йдеться в повідомленні.

Як інформують активісти, в будинку Алієвих проходять слідчі заходи. Близько шести співробітників ФСБ знаходяться у дворі і близько п’яти – в будинку.

«Обшукують Гульсум Алієву. Попередньо відомо, що складений протокол на її ім’я. Пред’являється обвинувачення за статтею 282 КК РФ (збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності – ред.) В зв’язку з публікаціями в «Кримській солідарності». Вилучили мобільні телефони і техніку у всієї родини», – повідомляє «Кримська солідарність».

За інформацією адвоката Лілі Гемеджі, в будинку Алієва йдуть оперативно-розшукові заходи в ході дослідчої перевірки. Постанова про обшук виписано «суддею Алуштинського суду» Ізотенко.

Нагадаємо, 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.

17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».

В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.

14 лютого 2018 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суду розпочав розгляд по суті ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір». 23 травня суд продовжив термін утримання під вартою шістьом фігурантам ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір» до 28 серпня.