У Росії готують санкції проти України – Ъ

Новини

В уряді РФ готують санкції проти України, які потім затвердить президент Володимир Путін. До санкційного списку планують включити кілька сотень фізичних і близько ста юридичних осіб України.

Про це повідомляє російське видання «Коммерсант», з посиланням на джерела в російському уряді, передає Центр журналістських розслідувань.

«До санкційного списку планують включити «декілька сотень фізосіб і близько ста юросіб». Під фізичними особами «маються на увазі бізнесмени, політики і держслужбовці», одним із заходів впливу буде блокування їх активів в РФ та заборони на виведення капіталу», – йдеться в публікації.

Як пише видання, за складання списку юридичних осіб України відповідають Мінекономіки, Мінпромторг і Мінфін РФ, які мають до 1 серпня представити «пропозиції по імпортованим з України товарам, щодо яких можуть застосовуватися заходи обмежувального характеру».

Введення санкцій щодо України відбудеться відповідно до указу, який російський президент підписав 4 червня. По ньому, «заходи впливу» вводяться урядом за рішенням президента щодо іноземних держав і їх організацій, посадових осіб, громадян.

Джерело видання в російському уряді стверджує, що дії РФ – «дзеркальна відповідь» на аналогічні кроки з боку України. На сьогоднішній день в санкційних списках України знаходяться 1748 фізичних осіб та 756 юридичних осіб Росії.

Як повідомлялось, 2 травня 2018 року РНБО ухвалила рішення про введення санкцій на три роки або безстроково щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки і проведення незаконного голосування в окупованому Криму у рамках виборів президента РФ, представників російської окупаційної адміністрації у Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо. Також запроваджено санкції щодо осіб, які причетні до інформаційної та кіберагресії проти України, до протиправних дій проти громадян України, котрі незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної Думи та членів Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації тощо. Крім того, було продовжено дію санкцій, застосованих у попередні роки.

14 травня Порошенко своїм указом ввів в дію рішення рішення РНБО «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». 24 травня на сайті президента були опубліковані додатки до рішення РНБО 2 травня 2018 року, згідно з якими санкції застосовані до 756 юридичних та 1748 фізичних осіб РФ.