Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнем «кримського диверсанта» Шаблія

Новини
Гліб Шаблій Фото: РИА Новости

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнем жителя окупованого Севастополя Гліба Шаблія, засудженого до п’яти років колонії у справі «кримських диверсантів» за нібито «виготовлення і зберігання вибухового пристрою».

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, про це йдеться в заяві «Меморіалу», опублікованому на на сайті центру.

«Вивчивши матеріали кримінальної справи, Правозахисний центр «Меморіал» прийшов до висновку, що вона сфабрикована, вина Гліба Шаблія не доведена. Ми вважаємо, що Шаблій позбавлений волі за відсутності злочину. Боротьба з «українськими шпигунами» – один з різновидів «полювання на відьом» в сучасній Росії. Це частина політичної кампанії, безпосередньо пов’язаної з російсько-українським конфліктом. Ми вимагаємо звільнити Гліба Шаблія і покарати винних у його кримінальне переслідування», – заявили правозахисники.

У «Меморіалі» нагадали, що 21 листопада 2016 року російські ЗМІ показали сюжети, в яких з посиланням на ФСБ стверджувалося, що житель анексованого Севастополя Гліб Шаблій працював на українську розвідку, «видаючи себе за підприємця», а також стверджували, що він є членом тієї ж української диверсійної групи, що і затримані раніше севастопольці Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка та Олексій Стогній. Також було показано відео, на якому Шаблій говорив, що виконував завдання Головного управління розвідки Міноборони України. Подібні відеозізнання зробили і решта заарештованих севастопольців.

«Однак у вже ухвалені вироки зв’язок між ними відсутній, а Шаблію й Стогнію навіть не були пред’явлені обвинувачення в диверсіях і шпигунстві. Гліб Шаблій засуджений за ч.1 ст.223.1 (незаконне виготовлення вибухового пристрою) і ч.1 ст.222.1 КК РФ (незаконне придбання і зберігання вибухових речовин і вибухового пристрою) на п’ять років колонії. У суді він заявив, що вибуховий пристрій йому підкинули, а визнання він зробив під тортурами: «Одягли наручники, пов’язку на очі, завели в приміщення, ноги зв’язали скотчем, били по голові, диктували, що потрібно сказати на камеру»», – відзначили правозахисники.

Також в Центрі вказали, що «суд» встановив, що фактично Гліб Шаблій був затриманий 15 листопада 2016 року, хоча слідчий процесуально оформив затримання і допустив адвоката за призначенням увечері 17 листопада. За словами засудженого, після затримання його добу «возили» і катували, вибиваючи зізнання.

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.

20 листопада 2016 року стали відомі імена ще двох кримчан, затриманих 15 листопада ФСБ в окупованому Криму за звинуваченням у нібито роботі на українську військову розвідку і підготовку диверсій на півострові. Це Олексій Стогній і Гліб Шаблій, які раніше служили в Збройних силах України, а після звільнення в запас займалися дрібним бізнесом.

У Міноборони України заявили, що в окупованому Криму російська ФСБ призначає «диверсантами» колишніх українських військовослужбовців, чиї справи зберігаються у військових комісаріатах півострова.

26 липня 2017 року Криму «Київський районний суд» Сімферополя засудив одного з фігурантів «справи диверсантів» Олексія Стогнія до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. Стогнія засудили за ч.1 ст. 222 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і ч.1 ст.223 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї та боєприпасів) КК РФ.