На Донбасі бойовики катували і ґвалтували українських полонених – Ірина Геращенко

Новини
Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко Фото: Ельдар Сарахман, УП

У всіх українських заручників, яких звільнили з полону бойовиків на Донбасі, виявлені травми голови, частина повідомила, що їх згвалтували.

Про це в інтерв’ю виданню Українська правда повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«У мене є довідка від лікарів – у всіх звільнених були черепно-мозкові травми. Їх катували, били по голові. Дванадцять зізналися в сексуальних зґвалтуваннях», – сказала Геращенко.

За її словами, після звільнення колишні бранці проходять медичний огляд і перевірку спецслужб.

«Не тільки тому, що їх у чомусь підозрюють. Ні. Насправді, саме з цих розмов ми по крихтах збираємо інформацію, кого ще можуть тримати бойовики», – зазначила Геращенко.

Вона додала, що всі українські заручники повертаються з полону бойовиків з «серйозним травматичним синдромом», тому проходять психологічну реабілітацію.

«Полон – страшне випробування. Перший ковток свободи також не просто дається. Саме тому я вважаю важливим створення Міністерства ветеранів. Ця проблема стосується не тільки заручників, а й хлопців, які пройшли війну, бачили смерть, вбивали ворога», – сказала Геращенко.

Як повідомлялось, 27 грудня 2017 року на лінії розмежування в контрольному пункті в’їзду-виїзду «Майорськ» в Донецькій області відбувся обмін полоненими між Україною і бойовиками так званих «ДНР» і «ЛНР». 74 звільнених українця повернулись додому. На окуповані території із заявлених раніше до обміну 306 погодилися повернутися 238 громадян.

За данними СБУ, на окупованому Донбасі бойовики продовжують утримувати в полоні 103 українських заручника, крім того, десятки громадян України перебувають на території РФ.