Комітет ООН розгляне застосування РФ тортур в окупованому Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Комітет ООН проти тортур 25 липня розглядає ситуацію в РФ. Как повідомляє «Кримська правозахисна група», в тому числі російські представники можуть відповідати на питання, пов’язані з репресіями і застосуваннями тортур в окупованому Криму.

Українські правозахисники подали до комітету ООН проти тортур доповідь про застосування Росією тортур в Криму за 2014-2018 рік, передає Центр журналістських розслідувань.

Як повідомляють правозахисники, в доповіді представлена ​​інформація про застосування тортур, зафіксована за період російської анексії Криму. Зокрема, це інформація про тортури, які застосовувалися до фігурантів справ Олега Сенцова і Олександра Кольченко, «справи українських диверсантів», активістам євромайдан.

У доповіді зібрані факти про насильницькі зникнення кримчан, тортурах для схиляння до співпраці зі спецслужбами, факти нелюдського поводження з ув’язненими в сімферопольському СІЗО.

Засідання комітету ООН проти тортур буде проходити з 25 по 26 липня.

Нагадаємо, з початку анексії Криму Росією українські правозахисні організації зафіксували 181 випадок негуманного поводження з жителями півострова, з них 55 випадків тортур. Перші випадки негуманного ставлення до людей були зафіксовані в березні 2014 року і пов’язані «з спецоперацією Росії із захоплення Криму».

Раніше повідомлялося, що українська поліція розслідує понад 140 кримінальних проваджень за фактами катувань, незаконних затримань і обшуків на території включеного Криму.