«Суд» в Криму залишив під арештом фігурантів бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»

Новини
«Верховний суд Криму», Фото: Ірина Ромалийська

«Верховний суд» окупованого Криму не задовольнив апеляційну скаргу на продовження запобіжного заходу трьом фігурантам справи бахчисарайської групи «Хізб ут-Тахрір» Тимуру Ібрагімову, Сейрану Салієву і Серверу Закірьяеву.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на об’єднання «Кримська солідарність».

Судове засідання пройшло в закритому режимі.

«Суддя» не задовольнив апеляційні скарги адвокатів, залишивши рішення «суду» першої інстанції без зміни, тобто, рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Салієва, Ібрагімова і Закірьяева до 9 серпня залишилося в силі.

Як повідомлялось, 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернест Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями.

5 грудня 2017 року «Київський районний суд» Сімферополя продовжив до 9 березня 2018 року термін утримання під вартою трьом фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Ернесту Аметову, Марлену Асанову, Серверу Зекірьяєву. 7 грудня 2017 року «Київський районний суд» Сімферополя продовжив до 9 березня 2018 року термін арешту Тимуру Ібрагімову, Сейрану Салієву і Мемету Бєлялову.

21 грудня 2017 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційні скарги на арешт Сейрана Салієва, Мемета Белялова і Тимура Ібрагімова. 17 січня 2018 року «Верховний суд Криму» також відхилив апеляції на арешт Ернеста Аметова, Марлена Асанова, Сервера Зекірьяєва.

9 березня 2018 року «Київський райсуд» Сімферополя продовжив до 9 червня арешт трьом фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»: Сейрану Салієву, Мемету Бєлялову і Марлєну (Сулейману) Асанову.