Перший вирок за «вишки Бойка»: екс-співробітниця «Чорноморнафтогазу» пішла на угоду з прокурором

Новини
СПБУ «Україна» («Незалежність»), на дальньому плані СПБУ «Петро Годованець» ДАТ «Чорноморнафтогаз» на Одеському родовищі 2013 р

Шевченківський райсуд Києва виніс перший вирок у справі щодо «вишок Бойка». Колишній провідний інженер відділу закупівель товарів, робіт та послуг Департаменту комерції ДАТ «Чорноморнафтогаз» Анастасія Цибульська пішла на угоду з прокурором і отримала 5 років позбавлення волі умовно.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок суду від 22 червня, передає Центр журналістських розслідувань.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості від 17 листопада 2017 року. Обвинувачена розкаялась у вчиненому, активно сприяла встановленню обставин злочину, у тому числі щодо себе та інших осіб, частково добровільно відшкодувала шкоду. Сторони дійшли згоди щодо покарання у вигляді 5 років ув’язнення зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік. Яку саме суму відшкодувала Цибульська у вироку не зазначається.

За матеріалами справи, у березні-вересні 2010 року учасники злочинної організації спланували закупівлю двох самопідіймальних плавучих бурових установок не безпосередньо у виробника – Keppel Offshore &a17; Marine Limited Group (Сінгапур), а через підконтрольні фіктивні підприємства за явно завищеними цінами, на загальну суму $404,4 млн. Ринкова ціна «вишок» становила $210 млн. Решту коштів, за даними слідства, було відмито через офшорні компанії.

Цибульській інкримінували участь у злочинах злочинної організації (ч.1 ст.255 КК), умисне незаконне заволодіння чужим майном у особливо великому розмірі, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК), умисне складання і видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, а також внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, вчинення іншого підроблення офіційних документів у складі злочинної організації (ч.4 ст.28, ч.1 ст.366 КК).

У цій справі фігурує також нардеп Євген Бакулін, який у 2010-2014 рр. очолював НАК «Нафтогаз України», що є єдиним акціонером ДАТ «Чорноморнафтогаз». За версією слідства, Бакулін спільно з іншими учасниками злочинної організації спланував і організував закупівлю «вишок Бойка». У березні 2018 року Верховна Рада дала згоду на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. У квітні Бакуліна оголосили у всеукраїнський розшук.

19 січня Печерський суд низкою ухвал арештував рахунки офшорних компаній, на які, за даними слідства, надходили кошти від закупівлі так званих «вишок Бойка».

СПБУ «Петро Годованець» і буксири «Мис Тарханкут» і «Федір Урюпін» ДАТ «Чорноморнафтогаз», 2012 р

У слідства є дані про бенефіціарів цих компаній, але в рішенні суду їх імена приховано.

Але, наприклад, SILVER STAR INTERNATIONAL L.L.C. згадується в іншому рішенні суду 2015 року стосовно обшуку сейфу Наталії Кацуби 1957 р.н. Наталія Кацуба – мати Сергія Кацуби, колишнього народного депутата від Партії регіонів, який обіймав керівні посади у НАК «Нафтогаз України» у 2010-2012 рр., а також був членом наглядової ради «Чорноморнафтогазу».

Інший син Наталії Кацуби Олександр також був замголови правління НАК «Нафтогаз України» і членом наглядової ради «Чорноморнафтогазу». У зв’язку з кримінальною справою за різними епізодами щодо зловживань у НАК «Нафтогаз Україна» Олександр Кацуба заплатив 100 млн відшкодування до державного бюджету, навесні 2017 р. уклав з прокурором угоду про визнання винуватості і вийшов на свободу.

Батько братів Кацуб Володимир Кацуба нині є народним депутатом від партії «Відродження». З Наталією Кацубою він офіційно розлучений.

Нагадаємо, під час окупації  Криму Російською Федерацією були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).

27 січня 2017 року Приморський районний суд Одеси наклав арешт на чотири самопіднімальні бурові установки (СПБУ) ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», незаконно захоплені РФ в України після окупації Криму.

30 травня Приморський районний суд Одеси наклав арешт на 27 суден і 33 нежитлових приміщення ДАТ «Чорноморнафтогаз», захоплені Росією після окупації Криму.

20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали в суд, сформований при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим, що на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.

На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою в Чорному морі. На цих об’єктах постійно перебуває близько 130 озброєних військослужбовців.