«Нафтогаз» подав позов до Росії на $5 мільярдів компенсації за захоплені кримські активи

Новини

НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній («Чорноморнафтогаз», «Укртрансгаз», «Лікво», «Укргазвидобування», «Укртранснафта» і «Газ України») подали в суд, сформований при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу НАК.

За її даними, збитки групи «Нафтогаз» в результаті окупації Криму в даний час оцінюються експертами в суму близько $5 млрд, а винесення судом рішення у справі очікується до кінця 2018 року.

У прес-службі нагадали, що в жовтні 2016 року «Нафтогаз» і компанії групи ініціювали це арбітражне провадження відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, відомим як російсько-українське двостороннє інвестиційне угоду.

У серпні в Гаазі почали розглядати позов «Нафтогазу» проти Росії. При цьому в «Нафтогазі» оцінив збитки в $ 2,6 млрд.

Нагадаємо, після анексії Криму в руках окупантів залишилися українські активи ДАТ «Чорноморнафтогаз», балансова вартість яких, за оцінками НАК «Нафтогаз України», становитьблизько 15 мільярдів гривень: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці. 22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який у 2017 році почне розгляд позову України до РФ.

17 жовтня 2016 року НАК «Нафтогаз України» і шість його дочірніх компаній, включаючи «Чорноморнафтогаз», ініціювали арбітражне провадження проти Росії з вимогою відшкодувати 2,6 млрд. дол. збитків, завданих незаконним захопленням активів в Криму.

27 січня 2017 року Приморський районний суд Одеси наклав арешт на чотири самопіднімальні бурові установки (СПБУ) ПАТ «ДАТ« Чорноморнафтогаз », незаконно захоплені РФ в України після окупації Криму.

30 травня Приморський районний суд Одеси наклав арешт на 27 суден і 33 нежитлових приміщення ДАТ «Чорноморнафтогаз», захоплені Росією після окупації Криму.