Сенцов назвав свій стан предкритичним – правозахисниця Свєтова

Новини
Олег Сенцов 9.08.2018 Фото: Facebook

Незаконно засуджений в РФ український режисер, кримчанин Олег Сенцов, який вже 93-й день проводить голодування в колонії міста Лабитнангі, назвав свій стан «предкритичним».

Про це розповіла в ефірі телеканалу «112 Україна» російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка у вівторок, 14 серпня, провела двогодинну зустріч з українцем, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Я не лікар, мені важко оцінити, але чисто візуально він схуд з тих пір, як я його бачила. Мені здалося, що це такий, скоріше, підліток Олег Сенцов. Від того, що він схуд, у нього з’явилися зморшки, хоча він тримається дуже добре. Він дуже бадьорий, він посміхався, сміявся, коли ми з ним розмовляли. При цьому, коли я запитала його про стан здоров’я, він назвав цей стан предкритичним … Він сказав, що наступне, що може статись – критичний стан, коли місцеві тюремні лікарі не зможуть надати йому медичну допомогу, і доведеться відвезти його до цивільної лікарні, в реанімацію. І що там станеться, лікарі не можуть знати», – сказала Свєтова.

За її словами, Сенцов сказав, що не збирається припиняти голодування, поки не почнеться процес звільнення українських політв’язнів. «Мені здається, потрібно ініціювати цей процес якомога швидше», – додала правозахисниця.

Вона зазначила, що під час зустрічі розповідала Сенцову, «що відбувається навколо його голодування».

«Він більше слухав, менше говорив. Сказав про те, що більшу частину часу він лежить, читає, намагається працювати», – сказала Свеєова.

Також вона зазначила, що тюремні медики стежать за його станом здоров’я, беруть аналізи і роблять йому крапельниці кожен день.

Крім того, правозахисниця розповіла, що останні оприлюднені фотографії Сенцова відповідають дійсності, вони були зроблені співробітником колонії. За її словами, в ході спілкування режисер багато посміхався, говорив, хоча й дуже тихо. «Він дуже живий і не справляє такого страшного враження, яке справила ця фотографія» – сказала Свєтова.

«Він утримується в нормальних умовах, в медсанчастині, це велика палата на чотирьох, він знаходиться там один. На вікнах немає ґрат. Це палата, як ніби-то в лікарні … Олег не скаржився на ставлення (з боку співробітників колонії – ред.) … Він не виходить на прогулянки. У нього немає сил на прогулянки. Він більше 90 днів голодує», – додала правозахисниця.

Свєтова також повідомила, що її відвідування українського режисера було організовано Радою при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини і цей візит не вважається побаченням і не завадить Сенцову згодом окремо побачитися з родичами.

Нагадаємо, 9 серпня з дозволу Олега Сенцова опубліковані його фотографії з російської колонії. Стан здоров’я українського політв’язня, який тримає голодовку з вимогою звільнити всіх українських в’язнів Кремля, знову погіршився, у нього стався третій криз.

10 серпня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала комісію з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ найближчим часом розглянути клопотання матері Олега Сенцова про його помилування.

10 серпня офіс представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні закликав Росію звільнити Олега Сенцова та інших українських в’язнів в РФ і окупованому Криму.

13 серпня близько 120 відомих діячів культури і мистецтва Європи у відкритому листі закликализвільнити незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.