Для розблокування обміну Київ готовий помилувати ще двох росіян – Геращенко

Новини
1-й вице-спикер ВРУ Ирина Геращенко на Совбезе ООН

Українська сторона готова помилувати двох росіян для обміну на українських військовослужбовців, утримуваних на Донбасі.

Таку пропозицію озвучили на засіданні Тристоронньої контактної групи в середу, повідомляє перший віце-спікер представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Українська сторона шукає всі можливі шляхи для розблокування процесу звільнення заручників з РФ і з окупованих територій. Зробила чергову конкретну пропозицію росіянам», – пише Геращенко.

«Українська сторона готова,як виключення, помилувати двох громадян РФ, які мають проблеми зі здоров‘ям‚ передати їх російському консулу, в присутності представників ОБСЄ і МКЧХ з одночасною передачею Україні українських військовослужбовців, яких більше 3 років незаконно утримують на Донбасі», – пояснює вона. 

Також українська сторона висловила глибоке занепокоєння тим фактом, що протягом довгого часу від Росії не надійшло жодної ( ані усної, ані письмової відповіді) на пропозицію Києва передати їм росіян, що здійснили злочини, в обмін на українців в російських тюрмах.

Раніше Геращенко повідомила, що уповноважена з прав людини Російської Федерації Тетяна Москалькова відкинула ініціативу української сторони зустрітися Мінську для обговорення обміну 36 російських громадян на українських політв’язнів, які незаконно утримуються в Росії.

Як повідомлялось, 22 росіянина, засуджених за підготовки терактів, диверсії, шпигунство, участь в незаконних озброєних формуваннях і військових діях, написали звернення до президента Володимира Путіна з проханням перемістити їх в РФ в обмін на українців у російських тюрмах. Росія на ці заклики не реагує.

Засуджений у Росії за сфабрикованими звинуваченнями український режисер Олег Сенцов голодує в російській колонії вже 101 день, вимагаючи звільнення всіх українських політв’язнів.