«Глава Криму» Аксенов через суд Києва вимагає скасувати накладені на нього санкції

Новини
Сергій Аксенов Фото: kommersant.ru

Так званий «глава Ради міністрів» окупованого Криму Сергій Аксенов подав до Окружного адміністративного суду Києва позов з вимогою скасувати санкції, накладені на нього Радою національної безпеки і оборони України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію суду.

«До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов від Сергія Аксенова до Ради національної безпеки і оборони України, треті особи – Президент України Петро Порошенко, Кабінет міністрів України, Служба безпеки України та Національний банк України. Позивач просить суд визнати протиправним та скасувати рішення РНБОУ «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», в частині включення Сергія Аксенова до переліку осіб, щодо яких застосовуються санкції», – йдеться у повідомлені.

Як вказується, наразі судом розглядається питання про відкриття провадження у цій адміністративній справі.

Як повідомлялося, 2 травня 2018 року РНБО ухвалила рішення про введення санкцій на три роки або безстроково щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки і проведення незаконного голосування в окупованому Криму у рамках виборів президента РФ, представників російської окупаційної адміністрації у Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо. Також запроваджено санкції щодо осіб, які причетні до інформаційної та кіберагресії проти України, до протиправних дій проти громадян України, котрі незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної Думи та членів Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації тощо. Крім того, було продовжено дію санкцій, застосованих у попередні роки.

Президент Петро Порошенко указом №126/2018 від 14 травня ввів в дію рішення РНБО. 24 травня були опубліковані оновлені санкційні списки юридичних та фізичних осіб з РФ.

Нагадаємо, в квітні 2018 року Генпрокуратура України завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою «прокурора» Криму Наталії Поклонської, «глави уряду РК» Сергія Аксенова, «спікера парламенту» півострова Володимира Константинова та інших колишніх чиновників АР Крим у справі про держзраду.