Україна «глушить» російську пропаганду у 180 населених пунктах Донбасу – Ірина Геращенко

Новини
Фото: RFE/RL

Нова українська система блокування російських пропагандистських телевізійних і радіоканалів «Серпанок» покриває 180 населених пунктів поблизу лінії зіткнення на Донбасі.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook перший віце-спікер Голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі (ТКГ) Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Донецька 300-метрова телевежа була посилена російськими кураторами новими передавачами і системами, і майже 20 російських пропагандистських каналів і ТБ-помийок бойовиків були присутні в мережах прифронтових міст і селищ. Завдяки останнім напрацюванням наших військових і волонтерів з‘явилася система «Серпанок», яка блокує ці телеканали: на екрані мерзенні морди пропагандистів з‘являються в рапіді, слів не розібрати, краса): «Серпанок» вже покриває 180 населених пунктів поблизу лінії зіткнення», – написала Геращенко.

Вона також зазначила, крім російських телевізійних каналів система блокує і ворожі FM-станції.

«Хлопці винайшли спосіб блокувати ворожі FM-станції, і ми з цікавістю переконалися, що таки працює… І це дуже важливий крок в умовах інформаційної війни», – вказала перший віце-спікер.

Водночас Геращенко наголосила, що окремі українські медіа, які транслюються у прифронтовій зоні, ведуть відверту антидержавну пропаганду.

«Місцеві жителі і, особливо військові, нам ставили жорсткі запитання про так звані українські медіа, які несуть цю антиукраїнську отруту в ефірі, руйнуючи країну зсередини… І дійсно, коли наша армія захищає наші кордони, то військові мають право поставити запитання, чому люди, які називають себе журналістами або експертами, ведуть відверту антидержавну пропаганду, і на те немає ради і реакції. Хороші запитання і для Нацради і профільного комітету з питань ТБ і радіо у ВР», – зазначила Геращенко.

У квітні в Донецькій області почала роботу державна система протидії «антиукраїнському мовленню та російській інформаційній агресії», яка повинна блокувати сигнал російських і сепаратистських телевізійних і радіоканалів на підконтрольній владі території.