ЄСПЛ зареєстрував скаргу засудженого «судом» в Криму журналіста Миколи Семени – адвокат

Новини
Микола Семана і адвокат Олександр Попков Фото: Facebook Валерий Балаян

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував скаргу кримського журналіста Миколи Семени і його захисника, адвоката міжнародної правозахисної групи «Агора» Олександра Попкова на вирок «Желєзнодорожного райсуду» Сімферополя, який засудив журналіста на 2 роки 6 місяців ув’язнення умовно із забороною займатися публічною діяльністю.

Про це повідомляє видання «Новая газета» з посиланням на Попкова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми розраховуємо на справедливий, на відміну від російського, судовий розгляд. Ми вважаємо, що є всі підстави для визнання порушень статей 10, 6 і 8 Європейської конвенції, тобто втручання в особисте життя в ході прослушки і обшуку, несправедливий судовий розгляд, коли суд задовольнився висновками експертів ФСБ і відкинув висновки фахівців захисту. І головне: порушення свободи слова, коли журналіста притягнули до кримінальної відповідальності за його працю, за його статті», – пояснив адвокат.

Як повідомлялось, 22 вересня «Желєзнодорожний райсуд» окупованого Сімферополя засудив журналіста Миколу Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).

18 грудня «Верховний суд Криму» пом’якшив вирок Миколі Семені в частині додаткового покарання: мова йде про заборону займатися публічною діяльністю на 2 роки, а не три, як було раніше в попередньому рішенні «суду».