США в четвер передадуть Україні два патрульних катери типу Island

Новини
Патрульний катер США типу Island Фото: Facebook ВМС ЗС України

Сполучені Штати Америки в четвер, 27 вересня, передадуть Україні два патрульних катери типу Island, виведених зі складу Берегової охорони США, які увійдуть до складу українських Військово-Морських Сил.

Про це повідомляється на офіційному сайті Головного офісу Берегової охорони США, передає Центр журналістських розслідувань.

Урочиста церемонія передачі катерів відбудеться в Балтіморі. На ній будуть присутні віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер і президент України Петро Порошенко.

Згідно з повідомленням, Україні передадуть два 30-метрових катера – Drummond («Драммонд») і Cushing («Кушинг»), які були спущені на воду і введені в експлуатацію в 1988 році, а в 2017 році виведені зі складу Берегової охорони США.

Як повідомляє телеканал CNN, передача США патрульних катерів відбувається на тлі посилення російської агресії в Азовському морі і зростання напруги у відносинах України і РФ

Представник Міноборони США повідомив журналістам про те, що катери типу Island будуть передані Україні в рамках програми Пентагону, що стосується реалізації надлишкового озброєння.

Патрульні катери типу Island будувалися в кінці 1980-х – на початку 1990-х років для Берегової охорони США. Можуть розвивати швидкість до 29,5 вузлів (54,6 км/год). Довжина катера -33,53 м, ширина – 6.4 м, осадка – 2 м, водотоннажність повна – 155 тонн. Дальність плавання – 5360 км, автономність – 5 діб. Екіпаж – до 18 моряків, в тому числі 2-3 офіцера.

Озброєння катера: 1 x 25-мм автоматична артилерійська установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster, 2 кулемети М2НВ калібру 12,7 мм. Катер оснащений радіолокаційною станцією AN/SPS-73, на його борту є моторний човен RHI.

Нагадаємо, 17 липня 2017 року перший заступник командувача ВМСУ Андрій Тарасов повідомив, що після завершення українсько-американських багатонаціональних навчань Сі Бриз-2017 США передадуть Військово-Морським Силам України патрульні катери типу Island. Відповідне рішення фактично прийнято. За його словами, американські катери увійдуть до складу так званого «москітного флоту» українських ВМС.

У квітні 2018 командувач ВМСУ Ігор Воронченко повідомив, що за контрактом з американським урядом, США передають патрульні катери Islands безкоштовно, Україна платить лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.