Американські катери Island пройшли перевірку і готові до передачі Україні

Новини
Американські катери Island для ВМС України Фото: mil.in.ua

Українська сторона вже провела дефектування катерів типу Island USCGC Cushing ( «Кушинг») і USCGC Drummond («Драммонд»), які 27 вересня будуть передані США Україні, а також їх систем і механізмів і переконалася, що вони перебувають в хорошому технічному стані.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє видання Український мілітарний портал, яке опублікувало фотографії катерів на причалі в Балтіморі, штат Меріленд, передає Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, до передачі Україні готуються катери USCGC Cushing (WPB-1321) і USCGC Drummond (WPB-1323), які були виведені зі складу Берегової охорони США в 2017 році і перебували в законсервованому стані.

Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73 і 5,4-метровим оглядової човном Zodiak Hurricane 540. Також, на фото помічені не демонтовані 25-мм артилерійські установки Bushmaster Mk 38 Mod 0, що дозволяє припустити, що катери будуть передані Україні зі штатним озброєнням, пише видання.

Останній доковий ремонт USCGC Cushing відбувся в 2014 році, а USCGC Drummond в 2012 році.

Після офіційної церемонії передачі почнеться процес технічного обслуговування цих катерів і підготовка українських екіпажів до них. Згодом вони будуть транспортовані до Одеси. В цілому цей процес може зайняти до одного року.

Як пише видання, в подальшому при проведенні відповідної політики можливе отримання Україною і інших катерів цього типу, а також інших необхідних плавзасобів від США.

Як повідомлялось, 27 вересня Сполучені Штати Америки передадуть Україні два патрульних катери типу Island, виведених зі складу Берегової охорони США, які увійдуть до складу українських ВМС. На урочистій церемонії передачі катерів в Балтіморі будуть присутні віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер і президент України Петро Порошенко.

Нагадаємо, 17 липня 2017 року перший заступник командувача ВМСУ Андрій Тарасов повідомив, що після завершення українсько-американських багатонаціональних навчань Сі Бриз-2017 США передадуть Військово-Морським Силам України патрульні катери типу Island. Відповідне рішення фактично прийнято. За його словами, американські катери увійдуть до складу так званого «москітного флоту» українських ВМС.

У квітні 2018 командувач ВМСУ Ігор Воронченко повідомив, що за контрактом з американським урядом, США передають патрульні катери Islands безкоштовно, Україна платить лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.