Передані США два катери Island кардинально не змінять ситуацію на флоті – заступник командувача ВМСУ

Новини
Американські катери Island для ВМС України Фото: president.gov.ua

Передані США для українських ВМС два патрульних катери типу Island кардинально не посилять позиції України на Чорному та Азовському морях. Для цього необхідний системний підхід до посилення обороноздатності Військово-морських сил України.

Про це заявив перший заступник командувача ВМСУ, контр-адмірал Андрій Тарасов в ефірі Радіо Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«У будь-якому випадку два катери підвищують наші здібності, але кардинально вони ситуацію не змінять. Кардинально змінить системний підхід, розвиток флоту і на Чорному морі, і на Азовському морі. У нас є і державна цільова програма розвитку флоту, вона зараз виконується, ми будуємо нові катери і нарощуємо зусилля», – зазначив Тарасов.

За інформацією начальника управління кораблебудування ВМС України Василя Радчука, українські Військово-морські сили зможуть використовувати передані США патрульні катери восени 2019 року. Вони в хорошому технічному стані, доведеться лише замінити один дизель-генератор і обладнати їх системою захищеного зв’язку, щоб уникнути радіоперехоплення противником. Катери передають Україні без зброї, ВМС доведеться вирішувати, яким озброєнням їх обладнати.

Як повідомлялось, 27 версня США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка.

США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна платить лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.

Напередодні українська сторона провела дефектування катерів USCGC Cushing («Кушинг») і USCGC Drummond («Драммонд»), які були виведені зі складу Берегової охорони США в 2017 році і перебували в законсервованому стані, а також їх систем і механізмів і переконалася, що вони перебувають в хорошому технічному стані. Після офіційної церемонії передачі почнеться процес технічного обслуговування цих катерів і підготовка українських екіпажів до них. Згодом вони будуть транспортовані до Одеси. В цілому цей процес може зайняти до одного року.