Рада продовжила дію закону про особливий статус окупованого Донбасу

Новини
Фото: presalibera.net

Верховна Рада підтримала ініціативу президента про продовження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) до 31 грудня 2019 року. Порошенко уже підписав закон.

За законопроект №9153 про внесення змін до ст.1 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» у четвер, 4 жовтня, проголосували 245 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

За законопроект не голосували нардепи фракцій «Самопоміч», «Батьківщина» і Радикальної партії, більшість депутатів яких голосували «проти».

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, представляючи проект закону з трибуни парламенту, зазначила, що закон є технічним.

«Ми не голосуємо зараз за тіло закону, який ми прийняли у вересні 2014 го і в березні 2015-го року. Більш того, цей закон не може вступити в силу до тих пір, поки російська армія, російські найманці, російські війська не заберуться геть з Донбасу, поки туди не зайде міжнародна адміністрація під егідою міжнародної місії блакитних касок », – пояснила вона.

І.Геращенко підкреслила, що прийняття цього закону необхідно для того, щоб посилити переговорні позиції українських дипломатів.

Президент України Петро Порошенко вже підписав закон про продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО на рік. На сайті Верховної Ради повідомляється, що 4 жовтня цей закон (законопроект №9153) повернуто з підписом президента.

3 жовтня президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект №9153 і визначив його як невідкладний.

Влітку і восени 2018 року спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявляв, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

Також закликали Київ продовжити дію цього закону у представництві Європейського Союзу в Україні та посольстві США.

Нагадаємо, 16 вересня 2014 року Верховна Рада прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО. Він набрав чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу вступає в силу тільки «після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України».

17 березня 2015 року Верховна Рада внесла зміни в закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Згідно з прийнятими змінами, особливий порядок в ОРДЛО почне діяти тільки після проведення там позачергових виборів, відповідно до Конституції України.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії цього закону, який повинен був втратити чинність 18 жовтня 2018 року.