Нобелівську премію миру присуджено борцям з сексуальним насильством на війні з Конго та Іраку

Новини
Лауреати Нобелівської премії миру 2018 року Денис Муквеге і Надя Мурад Фото: Twitter The Nobel Prize

Нобелівська премія миру за 2018 рік присуджено лікаря Денису Муквеге з Демократичної Республіки Конго і правозахисниці Надії Мурад з Іраку за зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства в якості зброї в ході збройних конфліктів. Церемонія нагородження відбудеться 10 грудня.

Дане рішення прийнято в п’ятницю, 5 жовтня, на засіданні Нобелівського комітету в столиці Норвегії Осло, повідомляється в мікроблозі Twitter Нобелівського комітету, передає Центр журналістських розслідувань.

«Норвезький Нобелівський комітет вирішив нагородити Нобелівською премією миру 2018 року Дениса Муквеге і Надю Мурад за їх зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї війни і збройного конфлікту», – йдеться в повідомленні.

Денис Мукенгере Муквеге – конголезький лікар-гінеколог, кавалер Ордена Почесного легіону. Найбільш відомий як засновник і директор госпіталю Панзі, в якому надають медичну допомогу жінкам, які стали жертвами групових згвалтувань, які часто практикувалися повстанцями в ході конфлікту в Ківу (ДР Конго).

У 2008 році він став лауреатом премії ООН з прав людини. У 2014 році від керівництва Європейського союзу Д.Муквеге отримав премію імені Сахарова за свою роботу по реабілітації жінок-жертв сексуального насильства.

Надя Мурад Басі Таха – іракська правозахисниця, її діяльність спрямована на донесення до міжнародної спільноти інформації про загрозливе становище єзидських жінок на території, контрольованій Ісламським державою. У 2014 році вона стала жертвою переслідування єзидів ісламістами і потрапила в сексуальне рабство, в листопаді того ж року змогла втекти, на даний момент живе в Німеччині.

Н.Мурад активно займається правозахисною діяльністю. Кілька разів була удостоєна значущих премій і нагород. Зокрема, в 2016 році отримала премію Андрія Сахарова за свободу думки і премію імені Вацлава Гавела з прав людини. У повідомленні Нобелівського комітету йдеться про те, що «вона показала надзвичайну мужність, розповідаючи про свої страждання і виступаючи від імені інших жертв».

У 2018 році році на отримання нагороди було висунуто 331 претендент – 216 осіб і 115 організацій.

У 2017 році Нобелівська премія миру була присуджена Міжнародної кампанії із забороні ядерної зброї (ICAN) за «залучення уваги до катастрофічних гуманітарних наслідків будь-якого використання ядерної зброї і її зусилля щодо заборони подібної зброї».

Нобелівська премія миру щорічно вручається Нобелівським комітетом фізичним особам або організаціям, які, на його думку, внесли видатний внесок у зміцнення миру. Нагорода вручається з 1901 року.