Польща висунула Мустафу Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру

Новини
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на адмінкордоні з Кримом, 03.05.2014 Фото: Reuters

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв номінований на здобуття Нобелівської премії миру 2022 року – його кандидатуру висунула віцеспікерка нижньої палати парламенту Польщи.

Про це повідомляє турецьке бюро QIRIM.News.

Польща висунула кандидатуру лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру 2022 року, пише QIRIM.News із посиланням на слова польського правозахисника Петра Хлєбовича.

Джемілєва номінувала на на премію миру віцеспікерка нижньої палати польського парламенту (сейму) Малгожата Госєвська.

Також серед номінантів на Нобелівську премію миру 2022 року називають британського дослідника природи Девіда Аттенборо, Всесвітню організацію охорони здоров’я, лідера білоруської опозиції Світлану Тихановську, міністра закордонних справ Тувалу Саймона Кофе і Папу Римського Франциска.

Мустафа Джемілєв був номінований на Нобелівську премію миру у 2009, 2011 та 2015 роках. 

У грудні 2020 року до Офісу Президента України з клопотанням про висування Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру звернувся член Меджлісу кримськтатарського народу Абмеджит Сулейманов.

  • Лауреатом Нобелівської премії миру 2020 стала Всесвітня продовольча програма ООН (WFP) за її зусилля в боротьбі з голодом у світі.
  • Нобелівський комітет присудив Нобелівську премію миру за 2019 рік прем’єр-міністру Ефіопії Абію Ахмеду Алі за його зусилля з припинення конфлікту з сусідньою Еритреєю.
  • Нобелівську премію миру за 2018 рік присуджено лікарю Денису Муквеге з Демократичної Республіки Конго і правозахисниці Надії Мурад з Іраку за зусилля, спрямовані на припинення сексуального насильства.
  • Верховна Рада у 2018 році висунула на Нобелівську премію миру незаконно засудженого в РФ українця Олега Сенцова.