В Криму окупанти приховують аварію на ТЕС з контрабандними турбінами Siemens – МінТОТ

Новини
Балаклавська ТЕС біля Севастополя до Аварії Фото: mtot.gov.ua

В окупованому Криму приховують аварію, яка сталася на Балаклавській ТЕС під Севастополем, де встановлені дві з чотирьох газових турбін німецької компанії Siemens, які всупереч санкціям Євросоюзу незаконно були переправлені на півострів.

Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) з посиланням на дані супутникової зйомки, передає Центр журналістських розслідувань.

«30 серпня 2018 року виявлено ознаки руйнування даху одного із виробничих приміщень Балаклавської ТЕС, що будується поблизу м.Севастополь на тимчасово окупованій території АР Крим. Ділянка покрівлі даху розмірами 10х20 метрів прогоріла, про що свідчить зовнішній вигляд зруйнованої покрівлі та характерне задимлення», – йдеться у повідомленні.

Фото: mtot.gov.ua

У міністерстві вказали, що у зазначеному приміщенні встановлено газові турбіни Siemens, які імпортовані до Криму в обхід міжнародних санкцій. Крім того, зазначається, що саме ця аварія стала причиною перенесення, вже втретє, запуску Балаклавської ТЕС в експлуатацію, а також обмеження енергопостачання на території АР Крим.

Фото: mtot.gov.ua

«За наявною інформацією, зазначена аварія сталася через порушення інженерних та будівельних норм персоналом ТЕС, а компанія Siemens не надала своїх фахівців для налагодження та запуску обладнання», – додали в МінТОТ.

Фото: mtot.gov.ua

У відомстві також нагадали, що будівництво Балаклавської ТЕС (Севастополь) та Таврійської ТЕС (Сімферополь) здійснюється компанією «Тєхнопромекспорт» російської державної корпорації «Ростєх», яка перебуває під українськими та міжнародними санкціями.

Як наголосили в міністерстві, природний газ, який планується використовувати для виробництва електричної енергії Росією на двох нових ТЕС, незаконно видобувається із родовищ на українському шельфі Чорного моря за допомогою самопіднімальних плавучих бурових установок (СПБУ) «Сиваш», «Таврида», «Петро Годованець», «Україна» («Незалежність»), захоплених РФ в України після окупації Криму.

Останні дані про роботу установок були зафіксовані технічними засобами восени цього року, зокрема активність СПБУ «Сиваш» 22 вересня 2018 р., «Таврида» 29 вересня 2018 р. «Петро Годованець» (перейменована окупаційною владою на MODU Crimea 2 ) 2 жовтня 2018 р.

Фото: mtot.gov.ua

«Наразі, власник цих установок ДАТ «Черноморнафтогаз» та НАК «Нафтогаз України» звернувся до суду з позовом про відшкодування збитків, завданих незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим та використання природних ресурсів України», – зазначили в МінТОТ.

Як повідомлялось, 1 жовтня в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені турбіни німецької компанії Siemens, незаконно переміщені на півострів всупереч санкціям Євросоюзу.

Нагадаємо, в 2014 році РФ заявила про будівництво двох нових електростанцій в окупованому Криму не маючи для них турбін. Їх треба замовляти у закордонних партнерів, яким, санкції, введені після анексії Криму США та Євросоюзом, прямо забороняють експорт технологій і обладнання для кримської енергетики. Будівництво ТЕС потужністю по 470 МВт в Сімферополі і Севастополі заплановано федеральною цільовою програмою розвитку Криму і Севастополя до 2020 року, яка передбачає виділення 49 млрд. рублів на розвиток енергетики півострова. ТЕС будує компанія «Технопромекспорт», що входить до складу держкорпорації «Ростех».

21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

14 грудня 2017 року заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року. За його словами, обладнання буде обслуговувати компанія «Технопромекспорт».