У Криму запустили в експлуатацію перші блоки двох ТЕС з контрабандним турбінами Siemens

Новини
Таврійська ТЕС біля Сімферополя Фото: gup-krymenergo.crimea.ru

В окупованому Криму в понеділок, 1 жовтня, запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені турбіни німецької компанії Siemens, незаконно переміщені на півострів всупереч санкціям Євросоюзу.

Про це на нараді в Севастополі повідомив заступник міністра енергетики РФ Андрій Черезов, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство РІА Новини Крим.

«Сьогодні в ніч станція Таврійська була запущена першою. Перший блок вже працює в мережу на повну потужність. І з 8:00 був закінчений пуск другого блоку на Балаклавській ТЕС. Тобто, 500 МВт потужності зараз Крим має крім того, що передається по енергомосту», сказав Черезов.

У той же час він зазначив, що не дивлячись на запуск блоків, ще очікується серйозна робота, пов’язана з остаточним введенням об’єктів в експлуатацію.

Балаклавська ТЕС біля Севастополя Фото: gup-krymenergo.crimea.ru

Як повідомлялося, в червні 2018 року уряд РФ переніс на осінь введення в експлуатацію перших блоків Севастопольської (Балаклавська) і Сімферопольської (Таврійська) ТЕС, які будуються в окупованому Криму.

31 серпня 2017 року уряд РФ також переносив термін введення в експлуатацію двох теплоелектростанцій, які будуються Росією в Сімферополі і Севастополі. Тодів запуск ТЕС планувався на 18 червня 2018 року.

Раніше першу чергу Сімферопольської і Севастопольської ТЕС планувалося ввести в експлуатацію до 1 вересня 2017 року, другу – в березні 2018 року. Пізніше міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що запуск перших блоків двох кримських ТЕС відбудеться в першому кварталі 2018 року.

Нагадаємо, в 2014 році РФ заявила про будівництво двох нових електростанцій в окупованому Криму не маючи для них турбін. Їх треба замовляти у закордонних партнерів, яким, санкції, введені після анексії Криму США та Євросоюзом, прямо забороняють експорт технологій і обладнання для кримської енергетики. Будівництво ТЕС потужністю по 470 МВт в Сімферополі і Севастополі заплановано федеральною цільовою програмою розвитку Криму і Севастополя до 2020 року, яка передбачає виділення 49 млрд. рублів на розвиток енергетики півострова. ТЕС будує компанія «Технопромекспорт», що входить до складу держкорпорації «Ростех».

21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

14 грудня 2017 року заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року. За його словами, обладнання буде обслуговувати компанія «Технопромекспорт».