Порошенко запропонує Раді передати Андріївську церкву Вселенському Патріарху

Новини
Андріївська церква в Києві Фото: andriyivska-tserkva.kiev.ua

Президент Петро Порошенко найближчим часом направить до Верховної Ради законопроект про передачу Андріївської церкви в Києві в постійне користування Вселенському Патріарху.

Про це заявила представник президента у Верховній Раді, нардеп фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Луценко у вівторок, 16 жовтня, на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Президент підтримує прагнення якнйшвидшого отримання Томосу. І в знак солідарності з цим процесом робить символічний жест: в найближчі дні буде зареєстрований законопроект, яким президент Порошенко пропонує передати Андріївську церкву в постійне користування Вселенському Патріархові як символічний жест того, що святий Андрій свого часу хрестив Україну. Це буде символічний жест єднання з Матір’ю-Церквою», – сказала Луценко.

Вона додала, що Порошенко просить всі фракції Ради підтримати відповідний законопроект.

Зараз в Андріївській церкві проходять богослужіння Української автокефальної православної церкви.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української помісної православної церкви. На Фанарі заявили, що процес надання томосу буде продовжений. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які наклала Російська православну церкву наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

Патріарх Київський і Всієї України-Руси Філарет повідомив, що українські православні ієрархи проведуть Собор, на якому буде прийнято рішення про створення єдиної помісної православної церкви.

Синод Російської православної церкви (РПЦ) визнав неможливим її подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом після рішення Синоду Вселенського патріархату підтримати надання автокефалії Українській православній церкві.