РФ проводить в Азовському морі гібридне розмиття суверенітету України – Чубаров

Новини
Голова Меджлісу, президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров Фото: qha.com.ua

РФ проводить гібридне розмиття суверенітету України в Азовському морі, а українські чиновники з Держрибагентства поводять себе так, щоб не дратувати російську сторону.

Про це заявив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який несподівано відвідав 30-у сесію українсько-російської комісії з питань рибальства в Азовському морі, що почалася 23 жовтня в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами Чубарова, на засіданні упродовж трьох днів мають обговорювати питання, пов’язані з проведенням промислу в Азовському морі в 2018 році, виловом рибних ресурсів в басейні Азовського моря, розподілом квот з вилову біологічних ресурсів, проведенням наукових досліджень рибогосподарськими інститутами України і Росії в Азовському морі в 2019 році, координацію і взаємодію сторін з охорони біологічних ресурсів в Азовському морі і Керченській протоці на 2019 рік.

Після засідання Рефат Чубаров записав відеоблог, у якому піддав критиці і позицію української частини комісії.

«У кожному виступі української сторони не було жодного слова про окупований Крим. Не було жодного слова про мілітаризацію Росією Азовського моря. Не було жодного слова про захоплення злочинним шляхом власності Державного агенства з рибного господарства, яка розміщена на території тимчасово окупованого Криму. Наші українські чиновники ведуть себе так, щоб не дратувати російську сторону. Російська сторона поводиться так, ніби вони абсолютно правильно знаходяться в Криму. Ми не можемо задовольняти все це гібридне розмиття суверенітету України. Ми не можемо задовольняти таке гібридне розмиття суверенності України», – заявив Рефат Чубаров.

Народний депутат України вважає, що Росія використовує двосторонні угоди з рибальства для розвідувальних цілей, а серед десятка росіян, що прибули до Києва, ймовірно, є спіробітники спецслужб. 

«Проводити такі засідання і ніяк не обговорювати питання окупованого Криму, незаконного будівництва Керченського мосту, при якому були порушені екологічні норми, і це впливає на рибні ресурси Азовського моря. Я все це вважаю неможливим і негідним», – вважає Рефат Чубаров.

Європейський парламент 23 жовтня обговорить ситуацію в зв’язку з порушенням Росією міжнародного морського права в Азовському морі та ухвалить резолюцію з цього питання.

Як повідомлялось, з 30 квітня Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ почала зупиняти в Керченській протоці для огляду та ідентифікації екіпажу судна, які прямують в порти України на Азовському морі.