Європарламент обговорить порушення РФ міжнародного права в Азовському морі

Новини
Європейський парламент Фото: shutterstock

Європейський парламент 23 жовтня обговорить ситуацію в зв’язку з порушенням Росією міжнародного морського права в Азовському морі та ухвалить резолюцію з цього питання.

Про це повідомляє агентство Укрінформ, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідне питання заплановане для обговорення під час пленарного засідання законодавчого органу Євросоюзу у вівторок у Страсбурзі», – йдеться в повідомленні.

Голосування за проект резолюції Європарламенту планується у четвер, 25 жовтня.

Як повідомлялось, з 30 квітня Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ почала зупиняти в Керченській протоці для огляду та ідентифікації екіпажу судна, які прямують в порти України на Азовському морі.

21 травня Росія обмежила судноплавство в Азовському морі до 23 травня, посилаючись на проведення в регіоні бойових стрільб.

22 травня постпред президента в АРК Борис Бабін заявив, що стрільби і навчання, через які Росія обмежила судноплавство в Азовському морі, є демонстративною ескалацією російської агресії проти України, загрозою торговельному мореплавству і рибальству. Він зазначив, що цьому сприяють і до сих пір чинні угоди України з РФ за якими судна РФ мають право перебувати в будь-якій точці Азовського моря, включаючи затоку Сиваш.

Міністр інфраструктури України Володимр Омелян вважає, що РФ буде й надалі посилювати блокування судноплавства в Азовському морі шляхом необґрунтованих перевірок українських та іноземних суден, зменшуючи таким чином вантажообіг портів Бердянська і Маріуполя з метою дестабілізувати економіку регіону.

30 серпня Держдеп США заявив, що вважає дії Росії, спрямовані на блокування міжнародного судноплавства в Азовському морі і Керченській протоці порушенням міжнародного права.

6 вересня РНБО України прийняла рішення посилити військово-морську присутність у Азовському морі, створивши там корабельно-катерне угруповання ВМСУ з розвитком відповідної інфраструктури. 9-10 вересня на Азовське море перемістили з Чорного моря малі броньовані артилерійські катери ВМСУ «Лубни» і «Кременчук».

27 вересня США в ОБСЄ закликали РФ припинити перешкоджати міжнародній торгівлі та судноплавству в Азовському морі і Керченській протоці.

10 жовтня президент Петро Порошенко ввів в дію рішення РНБО України від 12 жовтня 2018 року «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці».