Україна сплатила 280 млн грн за додаткові послуги і майно до переданих США катерів Island

Новини
Американські катери Island для ВМС України Фото: president.gov.ua

У вересні військова частина А0456 Військово-Морських Сил України сплатила 280,6 млн грн. за додаткові послуги та майно до двох патрульних катерів класу Island («Айленд»), які були передані Україні Сполученими Штатами Америки.

Відповідна інформація міститься на порталі використання публічних коштів e-data, повідомляє проект Радіо Свобода #Точно, передає Центр журналістських розслідувань.

Деталі транзакції не розкриваються. Зазначено, що кошти сплачені згідно з постановою Кабінету міністрів України «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти».

Кошти сплачені через державний «Укрексімбанк». Також додатково банку сплачена комісія у сумі 2,2 млн грн.

Як повідомлялось, 27 версня США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка.

США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна платить лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.

Напередодні українська сторона провела дефектування катерів USCGC Cushing («Кушинг») і USCGC Drummond («Драммонд»), які були виведені зі складу Берегової охорони США в 2017 році і перебували в законсервованому стані, а також їх систем і механізмів і переконалася, що вони перебувають в хорошому технічному стані. Після офіційної церемонії передачі почнеться процес технічного обслуговування цих катерів і підготовка українських екіпажів до них. Згодом вони будуть транспортовані до Одеси. В цілому цей процес може зайняти до одного року.