У Москві суд залишив під арештом кримськотатарських бізнесменів Веліляєва і Барієва

Новини
Кримськотатарські бізнесмени Ресуль Веліляєв та Алі Барієв

Московський міський суд відхилив апеляційну скаргу на рішення Басманного суду про продовження арешту до 25 грудня кримськотатарських бізнесменів Ресуля Веліляєва і Алі Барієва, які утримуються в СІЗО Лефортово.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність» з посиланням на родичів бізнесменів, передає Центр журналістських розслідувань.

«31 жовтня 2018 року в Московському міському суді завершилося чергове судове засідання у справі Ресуля Веліляєва і Алі Барієва. Засідання проходило в режимі відеоконференцзв’язку. Суд відхилив апеляційну скаргу адвоката і залишив рішення суду першої інстанції (Басманного суду) без змін. Ресуль Веліляєв і Алі Барієв залишаються під вартою до 25 грудня 2018 року», – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 26 квітня в Криму російські силовики провели обшуки в магазинах кримської торговельної мережі «Гузель» і ТОВ «Фірма «Кримопт» в Білогірську, які належать кримськотатарському підприємцю Ресулю Веліляєву. 

Також пройшли обшуки в будинках Алі Барієва (директор ТОВ «Фірма «Кримопт»), Асана Барієва та родичів Ресуля Веліляєва  – Ремзі Веліляєва, Екрема Веліляєва, Зєри Веліляєвої, а також їх дорослих дітей, які проживають окремо. 

Затриманих після обшуків у Білогірську Ресуля Веліляєва і Алі Барієва російські силовики вивезли з окупованого Криму. Ресуль Веліляєв заарештований судом Москви на 2 місяці. Його утримують у московському СІЗО Лефортово. При цьому головне «правопорушення» Веліляєва полягає лише в тому, що в одному з магазинів торгової мережі, яка йому належить, нібито були знайдені прострочені продукти.

Як заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, ФСБ РФ намагається звинуватити кримськотатарського підприємця Ресуля Веліляєва в діяльності по фінансуванню терористичних екстремістських організацій.

За інформацією адвоката Джемиля Тємішева, слідством Веліляєву і Барієву пред’явлено обвинувачення тільки за п.«а» ст.238 КК РФ (виробництво, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки, скоєних групою осіб за попередньою змовою або організованою групою), проте в подальшому обвинувачення може бути змінено.

Ресуль Веліляєв – відомий кримськотатарський меценат. У 2003 році він створив Благодійний фонд імені Бекіра Чобан-заде, який надає стипендії обдарованим дітям, спонсорував Республіканський конкурс «Юний віртуоз», надає допомогу школам і лікарні Білогірського району.