У Криму хочуть продати санаторій «Лівадія» разом з трьома будівлями, що входять до Лівадійського палацу – ЗМІ

Новини
Санаторій «Лівадія» Фото: livadiya-resort.ru

«Совмін» окупованого Криму 1 листопада виставив на продаж два кримських санаторія: «Алмазний» в центрі Євпаторії (стартова ціна – 61,9 млн рублів) і «Лівадія» в селищі Лівадія на ПБК (стартова ціна лота – 396 млн рублів), в який входить і три будівлі, які належать до комплексу знаменитого Лівадійського палацу.

Покупець зможе робити з ним все – навіть забудувати, пише кримське видання «Примечания», передає Центр журналістських розслідувань.

Санаторій «Лівадія» був одним з флагманів радянської кардіології, частина його приміщень розташована в будівлях Лівадійського палацу. Продаються не тільки низка земельних ділянок площею понад 26 000 кв. м, але і все майно, включаючи корпуси, котельні та водолікарню.

Фото: primechaniya.ru

На території оздоровниці є три об’єкти культурної спадщини регіонального значення: «Пральня з кімнатою для праски, початок ХХ століття», «Малий службовий будинок, початок ХХ століття», «Будинок світський, ХIХ століття», які також продають.

Санаторій «Лівадія» Фото: livadiya-resort.ru

Покупець може розпоряджатися купленим майном як йому заманеться. Обмеження стосуються лише об’єктів культурної спадщини, на які накладаються охоронні зобов’язання.

Санаторій «Лівадія» Фото: livadiya-resort.ru

«Просто знести старі будови і забудувати цю землю не вийде через види дозволеного використання землі, яке зараз дозволяє вести лише санаторну діяльність. Але практика показує, що це легко виправити на громадських слуханнях», – пише видання.

Санаторій «Лівадія» Фото: livadiya-resort.ru

Після анексії півострова в 2014 році «Совмін Криму» «націоналізував» санаторій «Лівадія» і передав на баланс ГУП «Сонячна Таврика».

Санаторій «Лівадія» Фото: livadiya-resort.ru

Перший час здравниця працювала, як і раніше, путівки швидко розкуповували. Але в кінці 2017 року санаторій був закритий. Персонал поставили перед фактом звільнення.

Фото: primechaniya.ru

«У «Лівадії» був багатий досвід реабілітації, хороший колектив, санаторій працював цілий рік. Але в грудні 2017 року без жодних пояснень, тихо санаторій закрили», – розповів експерт з туризму, професор Володимир Єжов.

Покупець санаторію «Лівадія» стане відомий 29 листопада.

Як повідомлялось, 3 липня «влада» окупованого Криму продала на аукціоні за 1,5 млрд руб санаторії «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер», вкрадених в України в ході «націоналізації по-кримськи» після анексії півострова. Всі здравниці купила ТОВ «Керуюча компанія інфраструктурних проектів» (УКІП) зі статутним капіталом в 12,5 тис руб, зареєстрована в Сімферополі в листопаді 2014 року. Її засновником є генерал-полковник Володимир Зарицький, колишній командувач Ракетних військ і артилерії РФ (2001-2008 рр).

Ця ж компанія незаконно  отримала 30 га землі вкраденого санаторію «Перлина» у Гаспрі, поруч із Ластівчиним гніздом для будівництва п’ятизіркового готелю.

Нагадаємо, за підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.

Прокуратура АРК призначила судово-економічну експертизу, щоб встановити розмір збитку, який був заподіяний незаконним захопленням державного майна в окупованому Росією Криму. Її результати будуть використані в якості доказів в національних судах та Міжнародному кримінальному суді.