Підсанкційний «Стройгазмонтаж» Ротенберга почав забудову мису Хрустальний в Севастополі

Новини
Фото: Дмитрий Осипенко

Генпідрядник будівництва Керченського мосту – компанія «Стройгазмонтаж» російського олігарха Аркадія Ротенберга, близького до Володимира Путіна, яка знаходиться під санкціями США та ЄС, почала масштабну забудову мису Кришталевий в центрі окупованоого Севастополя. Будівництво буде вестися 5 років і обійдеться в суму 25 млрд. рублів.

Як пише севастопольське видання ForPost, замовником будівництва виступає Фонд «Национальное культурное наследие», передає Центр журналістських розслідувань.

Раніше «уряд Севастополя» схвалив звернення Фонду про виділення без конкурсу трьох земельних ділянок на мисі Хрустальному загальною площею 18,3 га для будівництва масштабного музейного комплексу із загальним обсягом інвестицій близько 25 млрд рублів.

«Перелік власності об’єктів був озвучений: це театр опери та балету, великий музейний комплекс, який стане філією найбільших музеїв Росії – перш за все Третьяковської картинної галереї. Там також буде музей оборони Севастополя 1941-1945 років. Домовилися, що цей об’єкт буде побудований першим. Також буде побудовано хореографічне училище, вища школа музично-театрального мистецтва з кампусом і гуртожитком. І крім того, на цій території зведуть кіноконцертний зал, який дуже потрібен місту», – повідомляв « віце-губернатор уряду» Юрій Кривов.

Фото: Дмитро Осипенко

Фонд «Национальное культурное наследие» був заснований в червні 2018 року Маріїнським театром, Ермітажем, Третьяковською галереєю і Больши театром. Його очолює екс-заступник міністра будівництва і ЖКГ РФ Хаміт Мавліяров, який в 2012-2015 роках обіймав посаду першого віце-президента російської держкорпорації «Олимпстрой».

Згідно з даними, наведеними на інформаційних щитах підрядника з будівельно-монтажних робіт ТОВ «ССК «Газрегион», терміни будівництва – 4-й квартал 2018 року – 2-й квартал 2023 року.

Фото: Дмитро Осипенко

Представники прес-служби підрядника змогли дати лише загальний коментар про будівництво, пославшись на те, що роботи тільки починаються, і ще навіть не завершений процес підписання необхідних документів.

«Це буде дуже великий центр культури і освіти. Там буде кілька об’єктів, які будуть збирати обдарованих людей для навчання, викладання. Також там будуть відбуватися різні культурні заходи», – повідомили в прес-службі компанії.

Як повідомлялось, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга.

Нагадаємо, 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. Під секторальні санкції США потрапили близько 100 російських компаній, в тому числі до списку включеніпідприємства і компанії, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права, серед них і ТОВ «СГМ-Міст» – дочірнє підприємство компанії «Стройгазмонтаж», засноване спеціально для управління проектом будівництва мосту.

31 липня 2018 року ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту. Обмежувальні заходи введені, зокрема, проти компаній Аркадія Ротенберга – ВАТ «Мостотрест», ТОВ «Стройгазмонтаж» і ТОВ «Стройгазмонтаж – Міст» («СГМ-Міст»).

Кабінет міністрів внесе на розгляд РНБО України пропозицію застосувати санкції до 19 російських компаній, які брали учать в незаконному будівництві Росією Керченського мосту, зокрема, проти компаній російського олігарха Аркадія Ротенберга – ВАТ «Мостотрест», ТОВ «Стройгазмонтаж» і ТОВ «Стройгазмонтаж – Мост» («СГМ-Мост»), які вже перебувають під санкціями США та ЕС.

Фото и видео: Дмитро Осипенко