Благоустрій КПВВ на адмінкордоні з Кримом за рахунок бюджету не проведено – правозахисники

Топ-Новости
КПВВ «Каланчак», листопад 2018 р Фото: crimeahrg.org

Роботи з благоустрою контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінкордоні з окупованим Кримом за рахунок держбюджету не проведені, свідчать результати чергового моніторингу, проведеного експертами Кримської правозахисної групи Олександром Сєдов і Володимиром Чекригін 12-13 листопада.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

Для КПГ це вже шостий моніторинговий візит на КПВВ. Результату робіт з благоустрою державними службами КПВВ «Чонгар», «Чаплинка» і «Каланчак» учасники моніторингу не виявили.

«Біля входу на КПВВ «Чонгар» як і раніше є тільки критий намет, який обігрівається, з металевими лавками. Пункт надання медичної допомоги закритий. На підході до КПВВ відсутнє освітлення. Немає питної води. Доступ до туалетів платний. Стоянки для автотранспорту немає», – сказав Сєдов.

Объява на КПВВ «Чонгар», листопад 2018 р Фото: crimeahrg.org

Він зазначив, що перед КПВВ «Чаплинка» є тільки кілька бетонних плит, що перегороджують дорогу.

КПВВ «Чаплинка», листопад 2018 р Фото: crimeahrg.org

На КПВВ «Каланчак» з’явився майданчик для стоянки транспорту і невеликий опалюваний павільйон автостанції.

Автостанція на КПВВ «Каланчак», листопад 2018 р Фото: crimeahrg.org

«Як випливає з документів, майданчик і павільйон належать приватній компанії. Перевезення здійснюється також приватними особами. Як і раніше на КВПП відсутні доступ до води і пункт надання медичної допомоги», – додав Сєдов.

Люди біля кабінок Нацполиції на виході з КПВВ «Каланчак», листопад 2018 р Фото: crimeahrg.org

Правозахисник зазначив, що на КПВВ «Каланчак» з’явилася переносна будівля для національної поліції.

За його словами, на момент моніторингу співробітники поліції просили всіх громадян, що виходять з КПВВ, показати паспорт і повідомити номер свого мобільного телефону і IMEI (унікальний номер для ідентифікації телефонів).

Олександр Сєдов пояснив, що інформація про телефонний номер і його IMEI є особистою, і громадяни не зобов’язані добровільно повідомляти її співробітникам поліції.

Як повідомлялось, 4 липня 2018 року Кабмін України прийняв рішення виділити 105,98 млн грн на облаштування інфраструктури тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом в Херсонській області.

На початку жовтня 2018 року глава МВС України Арсен Аваков заявляв, що оновлені та переоснащені КПВВ «Каланчак» і «Чонгар», обладнані сервісними зонами, на адмінкордоні з Кримом можуть запрацювати вже до кінця поточного року.