В Євросоюзі очікують від України ратифікації Римського статуту МКС в 2019 році

Новини
Міжнародний кримінальний суд в Гаазі Фото: AP Photo / Mike Corder

В Європейському Союзі закликають Україну ратифікувати в 2019 році Римський статут, щоб визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС) з тим, щоб він міг розслідувати військові злочини, що здійснюються на її території.

Про це заявив глава представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі, виступаючи в п’ятницю, 16 листопада, в Києві на форумі транснаціональної мережі членів парламентів «Парламентарії за глобальні дії», повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Ми закликаємо до швидкого прогресу в підготовці ратифікації Римського статуту МКС і внесення змін в судову систему, які для цього потрібні … Якщо ми не зробимо це в 2019 році, потім буде пізно. Тому давайте будемо дуже обережні і зробимо це в наступному році», – сказав Мінгареллі.

Він нагадав, що Україна раніше вже передала до МКС документи з тих злочинів, які були скоєні на її території.

«Тепер ратифікація стане логічним наступним кроком», – додав дипломат.

Він пояснив необхідність найближчим часом ратифікувати Римський статут тим, що злочини, що здійснюються на території України у зв’язку війною, є юрисдикцією МКС. Тим часом Мінгареллі нагадав, що зобов’язання ратифікувати статут закріплено в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Згідно з Конституцією України в редакції від 2016 року, яку затвердили в рамках реформи правосуддя, Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом. Ця норма набирає чинності 30 червня 2019 року.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд діє на підставі Римського статуту, який був прийнятий в 1998 році і набрав чинності з 2002 року. Суд, який базується в Гаазі, розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду і військових злочинів. Україна, незважаючи на те, що ще не ратифікувала Римський статут, подала до МКС два звернення про визнання юрисдикції суду у справах, пов’язаних з подіями на Майдані, в Криму та на сході України.

В опублікованому 15 листопада 2016 року звіті прокурора МКС Фату Бенсуда за попереднім розслідуванням справи «Ситуація в Україні» зазначається, що ситуація в окупованому Криму рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією, а також вказується, що даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.

4 грудня 2017 року канцелярія прокурора МКС Фату Бенсуда опублікувала звіт за 2017 рік про дії з попереднього розслідування подій на Майдані, в окупованому Криму та на сході України. 

В липні 2018 року Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що Україна передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) списки всіх іноземців, які воювали на Донбасі в рядах російсько-окупаційних військ.