РФ порушила Конвенцію ООН і договір з Україною агресією в Керченській протоці – ВМСУ

Новини

Діями по перекриттю Керченської протоки для проходу українських судів РФ порушила Конвенцію ООН з морського права і договір з Україною про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Про це повідомляє прес-служба українських Військово-морських сил, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН з морського права і статтею 2 Договору між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, військові кораблі України користуються свободою судноплавства в Керченській протоці і Азовському морі, отже можуть здійснювати прохід через Керченську протоку в будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства », – йдеться в повідомленні.

ВМСУ кваліфікують як акт агресії Росії таран прикордонним кораблем Росії рейдового буксира «Яни Капу». На думку української сторони, цей інцидент підпадає під ознаки статті 3 Резолюції № 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року народження, а саме: акт агресії – це, зокрема, напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили або морські і повітряні флоти іншої держави.

Крім того, РФ пропустила під Керченською мостом свої судна, продовжуючи блокувати українські, відзначається в повідомленні.

«Керченською протокою вільно пройшли морський тральщик Чорноморського флоту Росії «Адмірал Захарін» і два катери типу «Раптор» прикордонної служби ФСБ Росії. Цьому проходу не заважав танкер з виключеною AІC, яким Росія блокує Керченську протоку. Це є черговим свідченням лицемірною і брехливою політики Росії, адже мирний прохід для корабельної групи ВМС ЗС України блокується будь-яку ціну», – йдеться в повідомленні.

25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії зробили «відверто агресивні дії»проти кораблів Військово-морських сил України, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний катер «Дон» скоїв таран рейдового буксира ВМСУ «Яни Капу».

При цьому управління ФСБ РФ по Криму стверджує, що три українських військових корабля 25 листопада «незаконно перетнули держкордон Росії» і здійснюють «небезпечні маневри» на шляху до Керченської протоки.

У російських і кримських ЗМІ з’явилася інформація про перекриття Керченської протоки для проходу цивільних суден через ситуацію з трьома українськими військовими катерами. Пізніше прохід під Керченською мостом перекрили судном.