РНБО запропонувала Порошенку ввести воєнний стан в Україні через агресію РФ на Азові і в Чорному морі

Новини
Засідання РНБО України 26 листопада 2018 р Фото: rnbo.gov.ua

Рада національної безпеки і оборони України запропонувала президенту Петру Порошенко ввести воєнний стан в Україні строком на 60 діб через збройну агресію Росії в Азовському і Чорному морях. Порошенко закликав Верховну Раду 26 листопада ухвалити відповідне рішення. Парламент збирається на позачергову сесію з цього питання на 16:00.

Відповідне рішення РНБО було ухвалене в ніч на понеділок, 26 листопада, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію засідання РНБО.

«Констатувати, що дії РФ є збройною агресією проти України і підпадають під підпункти c. d. статті 3 Резолюції 3314 (ХХIХ) Генасамблеї ООН від 14 грудня 1970 року. Визначити за необхідне введення в Україні особливого правового режиму для створення умов відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз державній незалежності та територіальній цілісності України. В зв’язку з цим запропонувати президенту України ввести воєнний стан в Україні строком на 60 діб», – зачитав проект рішення секретар РНБО Олександр Турчинов перед голосуванням.

РНБО одноголосно підтримала це рішення.

Після цього президент Петро Порошенко звернувся до народних депутатів із закликом провести 26 листопада на позачергову сесію Верховної Ради, яка за Конституцією має підтримати його рішення про введення воєнного стану в Україні.

«Я звертаюсь до Верховної ради з проханням уважно поставитись, зібратись на позачергову сесію. Повірте, сьогодні є всі підстави для того, щоби саме так реагувати. Сподіваюсь завтра Верховна Рада прийме, не відкладаючи, відповідальне рішення», – сказав глава держави.

При цьому він підкреслив, що введення воєнного стану не означає оголошення війни.

«Україна ні з ким не планує воювати. Він запроваджується виключно для оборони і захисту української землі, територіальної цілісності, суверенітету і незалежності країни. Воєнний стан вводиться винятково для посилення оборони України на фоні зростаючої агресивності і акту неприкритої агресії з боку РФ, відповідно до міжнародного права. Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного врегулювання звільнення української території. Ми маємо намір продовжувати дотримуватися всіх міжнародних зобов’язань, включно з мінськими угодами», – заявив Порошенко.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій скликав позачергову сесію пПарламенту 26 листопада на 16:00.

«На виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України і звернення президента України, на понеділок, 26 листопада 2018 року, на 16:00 я скликаю позачергову сесію Верховної Ради України», – йдеться у заяві Парубія, опублікованій на офіційному сайті ВРУ.

Нагадаємо, 25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії провели «відверто агресивні дії» проти малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран буксиру «Яни Капу». Після цього РФ перекрила Керченську протоку для судноплавства.

Після кількох годин очікування катери та буксир ВМСУ виришіли повернутись у Чорне море. Під час виходу з Керченскої протоки вже в нейтральних водах російські кораблі відкрили вогонь на ураженя по корабельній групі ВМСУ. Катер «Бердянськ» було пошкоджено він втратив хід, катер «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були заблоковані. Після цього катер «Бердянськ» та буксир були атаковані і захоплені російськими військовими. Внаслідок атаки було поранено шість українських моряків, з них двоє – у важкому стані.