На захоплених РФ кораблях ВМСУ було 23 українських моряки – Муженко

Новини

На незаконно захоплених російським військовими в Чорному морі малих броньованих артилерійських катерах «Бердянськ», «Нікополь» і рейдовому буксирі «Яни Капу» ВМС України перебувало 23 українських військовослужбовця. Генштаб ВС України не має інформації про їхню долю, за оперативними даними шестеро моряків поранені, з них двоє – важко.

Про це в ході екстреного засідання РНБО заявив начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Доля моряків нам невідома, є лише інформація про шість поранених, з них двоє важких. Інформація суперечлива … Всього було на переході на трьох судах, які були заблоковані і відбуксирували судами РФ, 23 людини», – сказав Муженко.

За його словами, зв’язок з кораблями і моряками ВМСУ після їх захоплення військовими РФ був втрачений і блокується.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила в ефірі телеканалу Громадське, що захоплені Росією Чорному морі на виході з Керченської протоки 23 українських моряки практично перебувають у статусі військовополонених.

За її словами, нині дуже суперечлива інформація щодо моряків. З ними втрачений зв’язок, також в України немає інформації про їхнє місцеперебування та розташування катерів.

Денісова припустила, що українських моряків відвезуть на російські бази.

Також, за словами українського омбудсмена, російська уповноважений з прав людини Тетяна Москалькова не виходить на зв’язок.

«Вона не виходить на контакт. Може, вона не отримала ніяких вказівок. Я виходила на контакт, але вони (російська сторона – ред.) не виходять», – сказала Денісова.

Нагадаємо, 25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії провели «відверто агресивні дії» проти малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран буксиру «Яни Капу». Після цього РФ перекрила Керченську протоку для судноплавства.

Після кількох годин очікування катери та буксир ВМСУ виришіли повернутись у Чорне море. Під час виходу з Керченскої протоки вже в нейтральних водах російські кораблі відкрили вогонь на ураженяпо корабельній групі ВМСУ. Катер «Бердянськ» було пошкоджено він втратив хід, катер «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були заблоковані. Після цього катер «Бердянськ» та буксир були атаковані і захоплені російськими військовими.