Омбудсмен РФ стверджує, що стан поранених українських моряків не важкий – Денисова

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: РИА Новости Крым

Уповноважений РФ з прав людини Тетяна Москалькова стверджує, що в результаті захоплення в Чорному морі російським військовими катерів і буксира ВМСУ були поранені тільки троє українських моряків. Вони знаходяться в Керченській лікарні №1, їх стан оцінюється як не важкий.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Щойно знову говорила з Уповноваженим РФ з прав людини Тетяною Москальковою. Вона повідомила мені, що наші моряки знаходяться на території міста Керч. Наразі відбувається їх опитування слідчим прикордонного управління ФСБ РФ. За її словами, троє українських моряків перебувають у Керченській лікарні №1. Їх стан оцінюється як не важкий. Москалькова запевнила мене, що їм надана вся необхідна допомога і загрози життю немає», – написала омбудсмен України.

Російське видання «Федеральное агентство новостей» з посиланням на джерела в правоохоронних органах опублікувало імена поранених українських моряків, які перебувають в травматологічному відділенні лікарні Керчі.

«У лікарні перебувають Артеменко Андрій Анатолійович (31 марта1994 року народження, Новоукраїнка), Сорока Василь Вікторович (11 квітня 1991 року народження, Одеса), Ейдер Андрій Дмитрович (20 грудня 1999 року, Одеса)», – пише видання.

Нагадаємо, 25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії провели «відверто агресивні дії» проти малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран буксиру «Яни Капу». Після цього РФ перекрила Керченську протоку для судноплавства.

Після кількох годин очікування катери та буксир ВМСУ виришіли повернутись у Чорне море. Під час виходу з Керченскої протоки вже в нейтральних водах російські кораблі відкрили вогонь на ураженяпо корабельній групі ВМСУ. Катер «Бердянськ» було пошкоджено він втратив хід, катер «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були заблоковані. Після цього катер «Бердянськ» та буксир були атаковані і захоплені російськими військовими.

За інформацією Генштабу ВС України, всього на кораблях ВМСУ перебувало 23 військовослужбовця. Внаслідок атаки було поранено шість українських моряків, з них двоє – у важкому стані.

Незаконно захоплені військовими РФ в Чорному морі малі броньовані катери «Бердянськ», «Нікополь» і рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України доставлені в порт окупованої Керчі.

Президент України Петро Порошенко звернувся до керівництва РФ з вимогою негайно звільнити українських моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплені російським військовими в Чорному морі на виході з Керченської протоки.