Для військовополонених моряків ВМСУ за день зібрали 140 тисяч рублів та 325 тисяч гривень

Новини
Продукти і речі, зібрані кримчанами для моряків ВМСУ Фото: Facebook Nariman Dzhelalov

Жителі окупованого Криму за день зібрали для передачі арештованим військовополоненим морякам ВМСУ понад 140 тисяч рублів і велику кількість продуктів і речей першої необхідності. Крім того, жителі материкової України перерахували 325 тисяч грн.

Про результати збору пожертв повідомив на своїй сторінці в Facebook перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джеляль, передає Центр журналістських розслідувань.

«Протягом дня люди приносили і перераховували допомогу українським морякам, деяким з яких поряд призначали арешт. Люди несли як продукти і речі, так і грошові кошти. На даний момент зібрано близько 140 тис. рублів. На зібрані кошти ми докупаємо необхідне і постараємося передати в сімферопольське СІЗО», – написав Дежелялов.

У свою чергу журналіст Осман Пашаєв повідомив в Facebook, що на його картку жителі материкової України перерахували для допомоги українським морякам 325 тис. грн.

«857 чоловік на мою картку зібрали для українських моряків 324 тисячі 700 гривень. І 100 доларів мені привезли вранці налом на роботу. 18 осіб попросили не викладати банківські виписки з їх прізвищами», – написав Пашаєв.

Журналіст додав, що правозахисники і співробітники міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України зв’яжуть його з представником ВМС України, який візьме на себе передачу грошей родичам моряків.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

В окупованому Криму кримськотатарські активісти оголосили збір передач і грошей для затриманих і заарештованих українських моряків. На материковій Україні збір коштів для допомоги морякам ВМСУ організував журналіст Осман Пашаєв.