У Криму «суд» заарештував всіх військовополонених моряків ВМСУ

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: РИА Новости Крым

В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя в середу, 28 листопада, заарештував до 25 січня 2019 року ще 9 українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ. Таким чином взяті під варту на два місяці усі 24 українських військовополонених.

Про арешт моряків ВМСУ повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Київський районний суд Сімферополя заарештував до 25 січня 2019 року всіх українських моряків, що залишилися з учорашнього дня, затриманих російськими прикордонниками», – написав Наумлюк.

Зокрема, 28 листопада «судом» за підозрою «в порушенні державного кордону РФ групою осіб за попередньою змовою за ч.3 ст.322 КК РФ» заарештовані: оперуповноважений 7-го управління Головного управління військової контррозвідки СБУ старший лейтенант Андрій Драч, капітана 3 рангу Володимир Лісовий, старший матрос МБАК «Нікополь» В’ячеслав Зінченко, мічман Андрій Шевченко, матрос МБАК «Бердянськ» Юрій Без’язичний, матрос буксира «Яни Капу» Євген Семидоцкий, капітан МБАК «Нікополь» старший лейтенант Богдан Небилиця, капітана 2-го рангу з катеру «Бердянськ» Денис Гриценко і капітан буксира «Яни Капу» Олег Мельничук.

Як повідомлялось, 27 листопада в окупованому Криму «Київський райсуд» Сімферополя незаконно заарештував до 25 січня 2019 року 12 з 24 українських моряків із захоплених російським військовими кораблів ВМСУ. Крім того, «Керченський міський суд» також зарештував трьох поранених моряків, які перебувають у міській лікарні Керчі. Загалом були заарештовані 15 військовослужбовців ВМСУ: Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліба, Владислав Костишин, Сергій Попов, Роман Мокряк, Андрій Артеменко, Андрій Ейдер, Василь Сорока.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, які після невдалої спроби пройти Керч-Єнікальським каналом до порту Маріуполь в Азовському морі, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 листопада СБУ спільно з військовою прокуратурою повідомила про підозрувісьмом офіцерам прикордонної служби ФСБ РФ та Збройних Сил Росії, які керували нападом на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

27 листопада прокуратура АРК розпочала досудове розслідування та відкрила кримінальне провадження за фактом порушення силовиками Росії, яка незаконно окупувала Крим, законів та звичаїв війни відносно військовополонених моряків ВМС України.

У міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України вказали, що кораблі Берегової охорони прикордонної службі ФСБ РФ та Чорноморського флоту Росії 25 листопада атакували та захопили катери та буксир Військово-Морських Сил України у міжнародних водах Чорного моря.